Verkiezing Meest Hondvriendelijke Gemeente

Samen met de Raad van Beheer organiseren wij dit jaar voor de tweede keer de verkiezing van de meest hondvriendelijke gemeente van Nederland. Twee gemeentes maken nog kans op deze titel: Wordt het de gemeente Rijswijk of de gemeente Westland? 
De winnaar wordt 29 mei bekendgemaakt op het evenement Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid.

Lees hier meer

Rijswijk of Westland?

Onze collega Sieneke bezocht beide gemeentes en ging op onderzoek uit. Oordeel zelf en stem op je favoriet.

Goed hondenbeleid

Voor iedere hondenliefhebber is het belangrijk dat er in zijn of haar gemeente een goed hondenbeleid is. Dit beleid dient niet alleen gericht te zijn op het zorgen voor voldoende faciliteiten, zoals speciale hondenpoepafvalbakken en gratis poepzakjes, maar ook op het creëren van een acceptabel aantal losloop- en uitlaatgebieden.

Daarnaast is het essentieel dat er een echte dialoog plaatsvindt tussen de gemeente, hondenbezitters en niet-hondenbezitters om voldoende draagvlak te krijgen om eventuele problemen samen op te lossen.

Gelukkig is in veel gemeentes de hondenbelasting al afgeschaft. De Hondenbescherming en de Raad van Beheer zijn tegen de heffing van hondenbelasting als deze alleen wordt gebruikt voor algemene middelen. Als doelbelasting kan de belasting zinvol zijn omdat de opbrengsten dan ten goede komen aan voorzieningen voor honden en hun eigenaren. Helaas wordt de belasting hiervoor maar zelden gebruikt.

Ook is het van belang dat een gemeente een beleid heeft op het gebied van bijtincidenten. Daar dient zowel preventie aandacht te krijgen, zoals opvoeding (hondenschool, gecertificeerde kynologisch instructeurs) als maatregelen en een meldpunt als het toch mis mocht gaan. 

Stem op je favoriete gemeente

 

Meest Hondvriendelijke Gemeente 2022

In 2022 heeft de jury de gemeentes Teylingen, Dronten en Heemstede geselecteerd uit de nominaties. Uiteindelijk kwam de gemeente Teylingen als winnaar uit de bus. 

In Teylingen zijn veel (omheinde) losloopgebieden en er is ook een permanent toegankelijk zwemstrand voor honden. Daarnaast verstrekt de gemeente gratis poepzakjes en zijn er voldoende hondenpoepafvalbakken waarin de poep kan worden gedeponeerd. Verder vindt er in de gemeente een echte dialoog plaats tussen de gemeente en de hondenbezitters. Positieve punten zijn verder dat de gemeente geen hondenbelasting heft en een hondenschool heeft.

De organisatie hoopt van harte dat veel andere gemeentes door dit uitstekende hondenbeleid geïnspireerd worden en dit jaar ook meedoen met de verkiezing. 

Doe mee en stem