Kijk uit voor grasaren bij je hond!

In de zomer zie je ze overal: vervelende grasaren, ook wel kruipers genoemd, die je hond veel problemen kunnen bezorgen. Hieronder kun je meer lezen over de gevaren van grasaren en hoe je je hond kunt beschermen. 

Wat zijn grasaren?

Grasaren zijn de scherpe zaden van een wilde grassoort die in de periode van juni tot en met augustus groeit. Je ziet ze vooral langs stoep- en wegranden en op grasvelden die niet vaak gemaaid worden. Precies de plekken dus waar onze honden veel lopen en snuffelen.

Wanneer dit gras tot bloei komt, ontstaat er een pluim aan het uiteinde van de grasspriet. In het begin van de bloei zijn de grasaren groen van kleur, daarna drogen ze uit en worden ze langzaam geel. Vervolgens vallen ze uit elkaar in losse zaden.

Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor je hond?

De stekelige delen van de grasaren kunnen afbreken en in de vacht blijven hangen als een hond erlangs of erdoorheen loopt, of er tegenaan plast. Vooral voor honden met een middellange of lange vacht is dit risico groot.

De scherpe punten kunnen makkelijk in de neus, oren, ogen en huid (bijvoorbeeld tussen de tenen) van je hond terechtkomen en daar binnendringen. Door de weerhaakjes die eraan zitten kunnen grasaren maar één kant op: dieper het lichaam in. Zo kunnen ze lelijke ontstekingen veroorzaken. Ook kunnen ze in de longen of andere vitale organen terechtkomen, wat tot ernstige complicaties kan leiden of (in uitzonderlijke gevallen) zelfs tot overlijden. 

Voorkomen is beter dan genezen

Houd je hond weg bij velden met veel grasaren en controleer je hond in de zomer altijd na een wandeling. Zo voorkom je een hoop ellende én een hoge dierenartsrekening.

Symptomen van een grasaar bij je hond

  • Neus: niezen of met de poot over de neus wrijven.
  • Oog: tranende ogen of in de ogen wrijven. Soms is die grasaar nog zichtbaar, maar meestal verdwijnt hij snel achter het oog door het knipperen. 
  • Oor: schudden met de kop, de kop scheefhouden of krabben aan de oren.
  • Poten: mank lopen of likken tussen de tenen. Zie je een klein gaatje? Dan kan het zijn dat er een grasaar in zit. 
  • Huid: likken en krabben op de plekken waar de grasaar naar binnen wil. Geïrriteerde of ontstoken plekjes op de huid.
  • Keel: hoesten en kokhalsneigingen.
Foto: Dierenkliniek Hanzeland - Een grasaar in het pootje.

Wat moet je doen bij een grasaar?

Soms zie je de grasaar nog zitten. Verwijder deze dan direct met een pincet. Zie je geen grasaar zitten, maar heeft je hond wel last? Ga dan snel naar de dierenarts. Het is belangrijk dat de grasaar vroegtijdig verwijderd wordt. 

Grasaar verwijderen bij de dierenarts

In sommige gevallen zit de grasaar nog niet zo diep en kan de dierenarts je hond nog zonder verdoving of met een plaatselijke verdoving behandelen. Zit de aar al onder de huid of al te diep in de oren of neus? Dan zal de dierenarts deze operatief moeten verwijderen. Dit houdt in dat je hond onder narcose moet.

Petitie om honden te beschermen tegen grasaren

Gemeenten geven vaak aan dat het onmogelijk is om de grasaren actief te bestrijden, omdat ze zo verspreid voorkomen. En dat ze niet te veel willen maaien om de biodiversiteit te bevorderen. Dat begrijpen we. Via een petitie hebben we gemeenten opgeroepen om in ieder geval de grasaren langs looppaden in recreatie- en hondenlosloopgebieden te maaien. En het maaisel ook goed op te ruimen. 

Aangezien de grasaren een probleem veroorzaken dat we samen met gemeenten en hondeneigenaren moeten aanpakken, willen wij graag in gesprek over een gezamenlijke aanpak van dit probleem.

Lees meer over onze lobby bij gemeenten