Bescherming tegen grasaren

Ze lijken onschuldig, maar grasaren veroorzaken elk jaar enorm veel leed voor honden en hun baasjes. De scherpe punten van grasaren, ook wel ‘kruipers’ genoemd, kunnen gemakkelijk in de neus, keel, oren, ogen en tussen de tenen van honden terechtkomen en daar binnendringen. In de zomerperiode voeren dierenartsen wekelijks honderden grasaaroperaties uit.

Lees meer over grasaren

Petitie 'Bescherm honden tegen grasaren'

Gemeentes geven vaak aan dat het onmogelijk is om de grasaren actief te bestrijden, omdat ze zo verspreid voorkomen. En dat ze niet te veel willen maaien om de biodiversiteit te bevorderen. Dat begrijpen we. Daarom zijn we in juli 2023 een petitie gestart om gemeenten op te roepen in ieder geval de grasaren langs looppaden in recreatie- en hondenlosloopgebieden te maaien. En het maaisel vooral ook goed op te ruimen.

Petitie-overhandiging aan burgemeester Van Zanen

Onze petitie is binnen enkele weken door maar liefst 55.000 mensen ondertekend en vervolgens overhandigd aan Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag. Bij het in ontvangst nemen van de petitie, beloofde de burgemeester het onderwerp te agenderen.

Gezamenlijke aanpak

De Hondenbescherming hoopt dat andere gemeenten het voorbeeld van burgemeester Van Zanen zal volgen. Daarom hebben we een informatieblad over grasaren met tips en adviezen opgesteld en alle gemeenten een e-mail gestuurd. Aangezien de grasaren een probleem veroorzaken dat we samen met gemeenten en hondeneigenaren moeten aanpakken, willen wij graag in gesprek over een gezamenlijke aanpak van dit probleem.

Download het informatieblad