Vuurwerkverbod

Vuurwerk is een veelbesproken onderwerp. Voor de een is het een feest, voor de ander een grote ergernis. Voor honden komt al dat vuurwerk als een donderslag bij heldere hemel. Ieder jaar raken veel honden zo in de war, dat ze voor de rest van hun leven beschadigd zijn. De Koninklijke Hondenbescherming pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Vuurwerkangst

Uit een onderzoek uit 2017 onder mensen met huisdieren blijkt dat 65% van de honden bang is voor vuurwerk. Volgens wetenschapper Pim Martens is "vuurwerkangst bij dieren een erkend probleem in de dierengeneeskunde geworden".

Honden overlijden of raken beschadigd

Ieder jaar raken vele honden vermist doordat ze door een knal instinctief op de vlucht slaan. Ze rukken zich los van de lijn en rennen voor hun leven, op zoek naar een "veilige plek". Jaarlijks komen tientallen honden om, omdat ze onder een auto lopen, verdrinken in sloten of anders omdat ze door hun oerinstinct willen vluchten voor het "gevaar". Veel honden raken zo erg in de war dat ze zijn beschadigd voor het leven. Hulphondenorganisaties hebben eerder laten weten dat ieder jaar tenminste vijf kostbare hulphonden niet meer hun werk kunnen doen. 

Lees meer over vuurwerkangst bij honden

Petitie en posteractie

Ruim 29.000 hondenbezitters hebben onze petitie ‘Hou vuurwerk uit de buurt van honden’ ondertekend. Deze petitie hebben we aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook hebben we namens de ondertekenaars alle gemeentes aangeschreven en zijn wij met een aantal van hen in gesprek gegaan. Met als dringend verzoek: vuurwerkvrije zones, effectieve en daadkrachtige handhaving en steun om uiteindelijk een permanent verbod op consumentenvuurwerk voor elkaar te krijgen.

Daarnaast kunnen hondeneigenaren bij ons de raamposter 'Hou vuurwerk uit de buurt van honden' bestellen om vuurwerkangst bij honden onder de aandacht te brengen. In 2022 hebben we deze poster naar maar liefst 15.000 mensen gestuurd.

Vuurwerkverbod en daadkrachtige handhaving

Mede dankzij onze actie zijn er inmiddels honderden vuurwerkvrije zones in Nederland. En in zeker 12 gemeenten gold in 2022 een vuurwerkverbod. Om honden maximaal te beschermen, zouden wij het liefst zien dat vuurwerk helemaal verdwijnt. Al maanden voor oudjaarsdag wordt er dagelijks enorm veel vuurwerk afgestoken. Hier moet wat ons betreft strenger op gehandhaafd worden. Daarom gaan wij door met onze actie.

Help mee om honden te beschermen

Word donateur