Verplichte pre-aanschaf cursus

De Koninklijke Hondenbescherming is voorstander van een verplichte cursus, maar dan wel een verplichte pre-aanschaf cursus voor alle toekomstige hondenbezitters, dus nog voor de hond in huis is. Met een zogenoemde pre-aanschaf cursus, wordt het een toekomstige hondenbezitter duidelijk dat de aanschaf van een hond meer is dan het in huis halen van ‘iets leuks of gezelligs’ of zelfs een ‘statussymbool’.

Meer kennis en vaardigheid

Honden vragen en verdienen kennis en vaardigheid van hun houder. We vinden het bijvoorbeeld ook vanzelfsprekend dat iemand eerst op les gaat en zijn rijbewijs haalt, voordat hij met een auto aan het verkeer gaat deelnemen. Met een hond begeeft een houder zich ook in het maatschappelijk verkeer. Een cursus voor toekomstig hondenbezitters zou daarom net zo vanzelfsprekend moeten zijn.

Een verplichte cursus geeft inzicht in wat een hond eigenlijk voor een dier is en welke verzorging hij nodig heeft. Meer kennis bij de houder van een hond kan bijtincidenten voorkomen en zodoende bijdragen aan de algehele veiligheid op straat. Een verplichte cursus kan ook een rem zetten op een ondoordachte aanschaf, nog voor de hond er is, alsmede een mismatch voorkomen tussen eigenaar en hond. Iedere houder van welk type hond dan ook zou verplicht op cursus moeten.

Lees ook: Hondenbescherming pleit voor invoering hondvaardigheidsbewijs

Help mee om honden te beschermen

Word donateur