Hondenbescherming pleit voor invoering hondvaardigheidsbewijs

De Koninklijke Hondenbescherming pleit voor de invoering van een hondvaardigheidsbewijs in Nederland. "In Spanje gaan ze daar volgende maand al mee aan de slag. Bij wet is dan geregeld dat je verplicht een bewijs moet halen om een hond te mogen houden," vertelt Daphne Groenendijk, directeur van de Hondenbescherming. "Eigenaren moeten dan verplicht een cursus volgen en een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, anders zijn ze strafbaar." 

vrijdag 1 september 2023

Meer kennis en vaardigheid

Met een verplichte cursus wordt het een toekomstige hondenbezitter duidelijk dat de aanschaf van een hond meer is dan het in huis halen van ‘iets leuks of gezelligs’ of zelfs een ‘statussymbool’. Honden vragen en verdienen kennis en vaardigheid van hun houder. We vinden het bijvoorbeeld ook vanzelfsprekend dat iemand eerst op les gaat en zijn rijbewijs haalt, voordat hij met een auto aan het verkeer gaat deelnemen. Met een hond begeeft een houder zich ook in het maatschappelijk verkeer. Een cursus voor toekomstig hondenbezitters zou daarom net zo vanzelfsprekend moeten zijn.

Bijtincidenten voorkomen

Een verplichte cursus geeft inzicht in wat een hond eigenlijk voor een dier is en welke verzorging hij nodig heeft. Meer kennis bij de houder van een hond kan bijtincidenten voorkomen en zodoende bijdragen aan de algehele veiligheid op straat. Een verplichte cursus kan ook een rem zetten op een ondoordachte aanschaf, nog voor de hond er is, alsmede een mismatch voorkomen tussen eigenaar en hond. Iedere houder van welk type hond dan ook zou verplicht op cursus moeten.

Lees ook: Hondenbescherming is geschokt door nieuws over doodgebeten baby