Ik wil een hond

Maar... past een hond wel in mijn leven?
Honden zijn prachtige dieren. Ze bieden veel voordelen: mensen met een hond ondervinden gemiddeld minder stress, zijn actiever en hebben een betere fysieke gezondheid. Toch is het - voordat je een hond aanschaft - goed om te weten dat een hond ook veel van je vraagt.

Denk er goed over na

Een hond biedt je gezelschap, sociaal contact, beweging en een frisse neus. De hond is de afgelopen jaren verder gedomesticeerd en past steeds beter in onze samenleving. Echter, een hond blijft een afstammeling van de wolf met eigen behoeftes die niet altijd passen bij onze drukke levens. Als je te weinig tijd, aandacht en ruimte kan geven, kan dit leiden tot pijn, frustratie en problemen. Ook is het goed te beseffen dat een hond wel 15 jaar of ouder kan worden.

Doe onze test en kijk of een hond écht in jouw leven past.

Doe de test

Wat een hond gemiddeld nodig heeft:

  • 2 uur van je dag om te wandelen, de hond op te voeden en te verzorgen; minimaal!
  • 50 tot 100 euro per maand aan kosten; medische verzorging, voeding, etc.
  • Gezelschap! Pas als je hond getraind is alleen te zijn, kan hij/zij maximaal 6 uur per dag alleen zijn.
  • Opvoeding. Een hond heeft dagelijkse training nodig, omdat hij/zij niet braaf geboren wordt. Dit kost tijd en energie.


Andere tips voorafgaand aan de aanschaf van een hond

Kies een hond die bij je past. 
Een hond kan tot wel vijftien jaar je kameraad zijn. Net als bij het zoeken naar een partner, voel je je wellicht als eerste aangetrokken door het uiterlijk van de hond. Alleen gaat het uiteindelijk erom of het karakter van het dier goed bij je past.

Welke hond past bij mij?

Check van tevoren of een van de andere gezinsleden allergisch is.
Als je dit vermoedt, pas dan eerst een weekend op een hond van het type dat je zou willen aanschaffen. Dit geeft geen garantie, maar wel een goede indicatie.

Denk na over de leeftijd van de hond.
Veel mensen kiezen ervoor een pup aan te schaffen als ze een hond willen. Pups zijn aandoenlijk en schattig, maar tegelijkertijd niet te onderschatten. Een pup zindelijk maken en opvoeden kost veel tijd. Na het intensieve eerste begin, moet je de puberteit van je hond doorstaan. Ja, ook honden kennen een ‘puberteit’. Alle fouten die je in deze perioden maakt, ga je terugzien in je hond.

Volwassen honden zijn minder bewerkelijk dan pups. Ze zijn meestal zindelijk en zijn soms al bekend met algemene huisregels. Je weet hoe ze eruit zien. Wat hun sterke en zwakke punten zijn, is meestal bekend of wordt snel duidelijk. Bovendien zijn de wilde, 'jonge honden' haren er vanaf.

Wil je een lieve, rustige hond? Denk eens aan een senior!
Te weinig mensen kiezen bewust voor een oudere hond. Een oudere hond is vaak rustiger in huis, qua karakter stabiel en meer gericht op zijn eigenaar. 

Help mee om honden te beschermen

Word donateur