Ik wil een hond

Maar... past een hond wel in mijn leven?
Honden zijn prachtige dieren. Ze bieden veel voordelen: mensen met een hond ondervinden gemiddeld minder stress, zijn actiever en hebben een betere fysieke gezondheid. Toch is het - voordat je een hond aanschaft - goed om te weten dat een hond ook veel van je vraagt.

Denk er goed over na

Een hond biedt je gezelschap, sociaal contact, beweging en een frisse neus. De hond is de afgelopen jaren verder gedomesticeerd en past steeds beter in onze samenleving. Echter, een hond blijft een afstammeling van de wolf met eigen behoeftes die niet altijd passen bij onze drukke levens. Als je te weinig tijd, aandacht en ruimte kan geven, kan dit leiden tot pijn, frustratie en problemen. Ook is het goed te beseffen dat een hond wel 15 jaar of ouder kan worden.

Wat een hond gemiddeld nodig heeft:

  • 2 uur van je dag om te wandelen, de hond op te voeden en te verzorgen; minimaal!
  • 50 tot 100 euro per maand aan kosten; medische verzorging, voeding, etc.
  • Gezelschap! Pas als je hond getraind is alleen te zijn, kan hij/zij maximaal 6 uur per dag alleen zijn.
  • Opvoeding. Een hond heeft dagelijkse training nodig, omdat hij/zij niet braaf geboren wordt. Dit kost tijd en energie.

Check van tevoren ook of een van de andere gezinsleden allergisch is. Als je dit vermoedt, pas dan eerst een weekend op een hond van het type dat je zou willen aanschaffen. Dit geeft geen garantie, maar wel een goede indicatie.

Wil ik wel echt een hond?


Hoe vind ik een leuke hond?

Juist als je aan een hond begint, is de eerste klap een daalder waard. Waar je je hond haalt, bepaalt namelijk wat voor een maatje je de komende tien tot vijftien jaar in huis hebt! Haal je een puppy bij een minder goede fokker, dan kan hij erg ziek zijn, of een leven lang angstig of agressief. Heb je een fokker op het oog? Doe dan minimaal de Fairpup Check. Ga je voor een herplaatser? Zorg dan dat iemand met je meekijkt of deze hond echt bij je past. 

Wil je een lieve, rustige hond? Denk eens aan een senior!
Te weinig mensen kiezen bewust voor een oudere hond. Een oudere hond is vaak rustiger in huis, qua karakter stabiel en meer gericht op zijn eigenaar. 

Een hond aanschaffen

Kies een hond die bij je past

Een hond kan tot wel vijftien jaar je kameraad zijn. Net als bij het zoeken naar een partner, voel je je wellicht als eerste aangetrokken door het uiterlijk van de hond. Alleen gaat het uiteindelijk erom of het karakter van het dier goed bij je past.

Welke hond past bij mij?

Waar op cursus en waarom?

Een hond moet worden opgevoed, geen enkele hond wordt braaf geboren. Een puppy ontwikkelt zich razendsnel van jonge hond naar volwassen dier. Elke fase heeft zijn eigen aandachtspunten. Het is daarom goed om direct op cursus te gaan als je je hond in huis hebt.

Hondenscholen

Help mee om honden te beschermen

Word donateur