Hondenscholen

Een hond moet worden opgevoed, geen enkele hond wordt braaf geboren. Een puppy ontwikkelt zich razendsnel van jonge hond naar volwassen dier. Elke fase heeft zijn eigen aandachtspunten. Het is daarom goed om direct op cursus te gaan als je je hond in huis hebt.

Voor jong en oud

Op een puppycursus kom je in contact met eigenaren met herkenbare verhalen. Dat is ook fijn, want je nieuwe leven mét hond: af en toe wil je je verhaal daarover kwijt aan iemand die precies begrijpt waar je het over hebt. Ook oudere honden kunnen nog dingen leren! Goede hondenscholen hebben altijd beginnersgroepen voor pubers of volwassen honden.

Hoe herken je een goede hondenschool?

Er is veel verschil in kwaliteit tussen hondenscholen/verenigingen. Neem daarom de tijd om je school zorgvuldig te kiezen.

  • Instructeurs op de school/vereniging hebben een diploma van een van de volgende organisaties: Annorlunda, Dierenbescherming, DogVision, HACR, Kynotrain, Martin Gaus Academie, O&O, PTC+ (AERES) Barneveld, Tinley (ABA). Bovendien scholen de instructeurs zich op aantoonbare wijze regelmatig bij. Instructeurs kunnen zich laten toetsen door APDT-BENE, CKI-Raad van Beheer en SPPD. De belangenvereniging voor instructeurs is O&O.
  • Lessen/cursussen worden gegeven in groepen van maximaal acht cursisten.
  • Er is rust op het veld. Geen overmatig geblaf. Geen geschreeuw van mensen.
  • Er wordt op een vriendelijke manier met cursisten omgegaan. Een kijkje nemen wordt aangemoedigd.
  • Er wordt niet met slipkettingen of elektronische halsbanden gewerkt voor het aanleren van gewenst gedrag. Prikbanden zijn verboden.
  • Oefeningen worden op een positieve manier aan de honden geleerd. Dit betekent stap voor stap gewenst gedrag aanleren. Honden worden dan beloond met bijvoorbeeld voer, spel, aandacht. Uiteraard mag/moet er ook aandacht zijn voor regels en het omgaan met ongewenst gedrag. Harde methoden zoals slaan of schoppen horen daar niet bij.
  • Honden op het veld zien er ontspannen uit. Ze hebben hun staart meestal even hoog als de rug of hoger.

Behalve het oefenen met de honden, is er ‘theorie’. Tijdens ‘theorie’ wordt uitleg gegeven over hondengedrag en hoe honden leren. Meestal is dat zonder je eigen hond, zodat je niet wordt afgeleid.

Bekijk de video over het herkennen van een goede hondenschool/vereniging.

DOE TIP: Bezoek twee hondenscholen/verenigingen bij jou in de buurt. Juist zonder hond kun je rustig kijken en vergelijken. Hoe verschillen de scholen op bovenstaande punten? Spreekt de stijl van de instructeurs je aan?

De voordelen van een goed opgevoede hond

In Nederland vragen we nogal wat van een hond. Je hond mag je schoenen niet gebruiken als speelgoed. Hij mag niet aan de stoelpoot kauwen. Hij mag niet binnen plassen. Hij mag geen eten van het aanrecht pakken. Hij mag niet snel lopen, want dan trekt hij aan de riem. Hij moet mee in de auto. Rustig zijn in het restaurant. Hij moet komen als je roept. We willen dat hij vriendelijk is tegen onbekend bezoek, maar waarschuwt voor indringers. Om een hond dit allemaal te leren is tijd en begeleiding nodig. Een goede hondenschool helpt daarbij!

Honden die onopgevoed of druk zijn, of bang of agressief reageren op hun omgeving hebben vaak een eenzaam leven. Daar wordt geen hond gelukkig van.