Welke hond past bij mij?
Ieder hondenras heeft zijn eigen specifieke eisen, gedragingen en uitdagingen. Een border collie heeft vaak energie voor 10 en een chihuahua weet vaak flink van zich af te bijten, maar ook iedere individuele hond is anders.
Wat zoek jij nu eigenlijk in een hond? Welk type hond past bij jou?

Wist je dat...
Diegene die jou een hond te koop aanbiedt, bepaalt wat voor een maatje jij de komende tien tot vijftien jaar in huis hebt?
Een respectabele fokker met kennis van zaken zal een goed gesocialiseerde hond aanbieden die alle inentingen heeft gehad. Haal je je hond bij een minder goede fokker, dan kan hij erg ziek zijn, of een leven lang angstig of agressief blijven. Een reputabel asiel zoekt naar de perfecte match tussen hond en eigenaar en vraagt vaak veel informatie van je, om deze perfecte match te maken!
Bekijk onderstaande video om te weten wat je te wachten staat als hondeneigenaar.
Je hebt de knoop doorgehakt en gaat op zoek naar dé viervoeter voor jou!
Maar... waar haal je die hond vandaan? Grofweg zijn er twee manieren om een hond te kiezen: Je kunt kiezen voor een puppy of een herplaatsingshond.
Fokkers
Broodfokkers
Ook in Nederland bestaan er nog broodfokkers. Deze fokkers gaan niet goed met de ouderdieren of puppies om en kijken vooral naar de winst die zij kunnen behalen per puppy. Lees hier meer over broodfokkers en hoe je ze herkent!!
Reputabele fokkers
Een goede fokker voldoet aan een aantal eisen. De fokker zal niet schromen de ouderdieren te laten zien, al de puppies zien er gezond uit, er zijn maximaal 2 nestjes aanwezig en de puppies zijn niet schuw, angstig of agressief. Meer tips voor het vinden van een goede, verantwoordelijke fokker zijn te vinden op de fairpup website.
Puppies zijn ontzettend schattig, maar kosten je ontzettend veel tijd, geduld én werk. Heb je de overweging gemaakt om een pup in huis te nemen?
Lees hier meer over het aanschaffen van een puppy!
Herplaatsers
Ga je voor een herplaatser? Een herplaatsingshond kan al helemaal opgevoed en zindelijk zijn. Dat scheelt! Bovendien toont een volwassen hond vaak zijn karakter al goed. Bij een puppy is het soms nog afwachten hoe het dier precies gaat worden. Als je een herplaatser overweegt, zorg dan dat iemand met je meekijkt of de hond echt bij je past.
Asielen
Als je kiest voor een herplaatser, overweeg dan een hond uit een van de asielen in Nederland. Jaarlijks belanden meer dan 10.000 honden in het asiel. Je kunt een asieldier helpen door juist daar een hond te adopteren. Ook voor de keuze in dat aanbod, is het belangrijk om uit te zoeken welke hond bij je past.
Er komen verschillende (ras)honden, van verschillende leeftijden en met verschillende redenen in asielen terecht. Ook honden waarvan de eigenaar de zorg niet meer kan dragen komen hier terecht of als er een echtscheiding plaatsvindt, iemand een allergie heeft of door tijdgebrek. Het klopt dus niet dat honden in een asiel altijd door gedragsproblemen afgestaan worden!
Vaak zijn in een asiel volwassen honden te vinden die zindelijk zijn, basiscommando's kennen en die al wat rustiger zijn. Ondanks dat een hond volwassen is, kan hij nog genoeg nieuwe regels, kunstjes en manieren leren. Naast de volwassen honden in een asiel, komen er ook geregeld jonge honden of puppies binnen. Het aanschaffen van een pup kan dus ook via een asiel!
Lees hier meer over waarom je een asielhond wil aanschaffen!
Seniorhonden
Dit zijn honden die vaak tussen wal en schip belanden; asielen willen hen niet altijd opvangen door de hoge kosten die verbonden kunnen zijn aan het oplappen van deze lieve honden.
Veel van de seniorhonden in onze opvang zitten nog vol leven en willen dagelijks een lange wandeling maken met jou! Ook zijn er honden die liever de halve dag bij je liggen en tevreden zijn met een blokje om gaan; een aantal keer per dag.
Seniorhonden zijn vaak de 'wilde hondenharen' al kwijt en zijn meer gericht op de eigenaar.
Neem een kijkje bij onze senioren!

Overnemen van...
Wil je een hond overnemen van een familielid, vrienden of via-via? Maak samen een overeenkomst met de gemaakte afspraken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn en als het goed is verdwijnt dit papier in een la. Gaat er echter iets mis, dan kunnen jullie hierop terugvallen.