Een hond aanschaffen

Juist als je aan een hond begint, is de eerste klap een daalder waard. Diegene die aan jou de hond te koop aanbiedt, bepaalt namelijk wat voor een maatje je de komende tien tot vijftien jaar in huis hebt! Haal je je hond bij een minder goede fokker, dan kan hij erg ziek zijn, of een leven lang angstig of agressief.

Puppy of herplaatser?

Grofweg zijn er twee manieren om aan een hond te beginnen. Je kunt een puppy kiezen, of een herplaatsingshond. Bij het zien van zo'n snoezig pluizenbolletje denk je al snel: 'Ik wil een puppy!'. Maar het is goed om te beseffen dat een puppy, zeker in het begin, veel van je zal vragen. 

Een herplaatsingshond kan al helemaal opgevoed en zindelijk zijn. Dat scheelt! Bovendien toont een volwassen hond vaak zijn karakter al goed. Bij een puppy is het soms nog afwachten hoe het dier precies gaat worden. Als je een herplaatser overweegt, zorg dan dat iemand met je meekijkt of de hond echt bij je past. Veel herplaatsers hebben hun eigen ‘dingen’ en die moet je goed uitvragen. Zo kunnen honden die op latere leeftijd uit een ander land naar Nederland komen, moeite hebben met de drukte en leefstijl in Nederland. Niet iedereen vertelt het hele verhaal over de hond.


Een asielhond

Als je kiest voor een herplaatser, overweeg dan een hond uit een van de asielen in Nederland. Jaarlijks belanden meer dan 10.000 honden in het asiel. Je kunt een asieldier helpen door juist daar een hond te adopteren. Ook voor de keuze in dat aanbod, is het belangrijk om uit te zoeken welke hond bij je past. 

Lees meer over asielhonden

Een hond uit het buitenland

Veel mensen adopteren een hond uit het buitenland omdat ze deze een beter leven willen geven. Een nobel streven, maar er zijn zeker ook kanttekeningen te plaatsen bij de aanschaf van een buitenlandse hond.

Lees meer over buitenlandse honden

Een hond van iemand overnemen

Wil je een hond overnemen? Van familie, vrienden, via via? Maak samen een overeenkomst waarin je afspraken met elkaar maakt. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als het goed is, verdwijnt het papier in een la. Gaat er echter iets mis, dan kun je hierop terugvallen.

Voorbeeld koopovereenkomst
 

Chip- en registratieplicht

Per 1 november 2021 gelden nieuwe regels voor het kopen van een hond. Deze extra regels stelt de overheid in om illegale hondenhandel te bestrijden. Sinds 1 april 2013 geldt al een chip- en registratieplicht voor elke hond die na die datum is geboren of uit het buitenland komt. Per 1 november zijn daar extra regels bijgekomen.

Lees meer over chip- en registratieplicht

Help mee om honden te beschermen

Word donateur