Wil ik wel echt een hond?

Een hond als kameraad! Voor velen van ons is het leven zonder hond ondenkbaar. Of het is een droom. Een droom om ooit een eigen hond te hebben. Helaas blijkt die droom in de werkelijkheid veel te vragen. Van tevoren is het lastig te bedenken hoe je leven verandert als je een hond neemt. Een dagje weg of op vakantie? Het kan niet meer zomaar. Een hond neemt ook nog eens een aardige hap uit je salaris, elke maand weer. 

Wat is een hond voor dier?

Wat is dat nou eigenlijk: een hond? Is het een gezellige knuffel, leerzaam voor de kinderen, een wandelmaatje, iets om ‘stoerder’ door te lijken? Gek genoeg, is een hond geen van deze zaken, hoewel we hem juist daarom soms kiezen. Een hond is een dier dat bij uitstek met ons kan en wil leven. Hij heeft echter wel een en ander nodig. Een hond is namelijk van oorsprong een roedeldier en een jachtdier. Dat brengt een en ander met zich mee. Zo moet hij worden opgevoed, om goed mee te komen in onze samenleving.

Wat vraagt een hond van mij?

Een hond vraagt tijd, gezelschap, geld en opvoeding. Is het met een van die vier punten niet in orde, dan vormt dat niet alleen risico voor de hond. Ook voor jou en je gezin is het heel verdrietig als blijkt dat je eigenlijk helemaal geen hondenbezitter kunt zijn. Of wilt zijn. Of er niet zo veel plezier aan beleeft, als je vooraf dacht.

Wat heeft een hond nodig?

Er is een aantal dingen dat een hond nodig heeft. Dat komt nog uit de tijd dat hij roedeldier en jachtdier was. Uiteraard heeft hij verzorging nodig. Hij moet genoeg en de juiste voeding en water krijgen. En hij moet veel en veilig kunnen kauwen. Zo mag kauwmateriaal niet vast komen te zitten in de bek of in één keer worden ingeslikt. Het mag ook niet splinteren en er mogen geen grote stukken af komen. Verzorgen betekent ook: genoeg vachtverzorging, bescherming tegen ziek worden, of nare beestjes als vlooien en wormen. Als de hond wel ziek wordt, moet hij door een dierenarts onderzocht en behandeld worden. Je moet dan thuis kunnen blijven om hem te verzorgen, als dat nodig is. Of een oppas regelen waarbij de hond zich veilig voelt.

Naast verzorging, heeft de hond als roedeldier aandacht, gezelschap en tijd nodig. Samen er op uit trekken is vaak het mooiste dat je een hond bieden kunt. Het is ook hard nodig, onder andere om ongewenst gedrag te voorkomen. Honden, van oorsprong jachtdieren die vele kilometers aflegden op zoek naar eten, hebben grote behoefte aan beweging en activiteit. Samen actief zijn is dus ook echt nodig om de hond ‘gelukkig te kunnen laten zijn’. ‘Welzijn’ noemen we dat. Het GroenKennisnet geeft informatie over welzijn. 

Om jouw hond goed te laten meedraaien in onze drukke samenleving, moet je hem ook opvoeden. 

 

De hond die jij kiest, kan niet kiezen wie hém kiest. Daarom is het aan jou om te zorgen dat jullie het samen leuk gaan hebben! Je hond is minstens tien jaar bij je, met al zijn voor- en nadelen.

DOE TIP: Schrijf op een memo en plak die op je koelkast: Wat lijkt me leuk aan een hond? Wat niet? Pak de memo er weer bij als je op pad gaat om je hond te kiezen. Past een hond wel echt bij je? En deze hond ook?

Wat kan er gebeuren als ik een verkeerde keuze maak?

Veel honden komen in het asiel doordat leven met een hond tegenvalt. Ellendig voor de hond! En je moet er toch ook niet aan denken dat je onbedoeld dierenleed veroorzaakt? Of voor onverwachte kosten of verdriet komt te staan?

Je kunt dat makkelijk voorkomen door je goed voor te bereiden. Wist jij:

  • Dat een hond wel vier keer per dag uit moet? En twee uur van je tijd vraagt? Om te wandelen, verzorgen, opvoeden, etc.
  • Dat een hond veel gezelschap en aandacht nodig heeft? Na gewenning kan een hond op een dag maximaal zes uur alleen zijn.
  • Dat een hond minimaal 50 tot 100 euro per maand kost? Voor voer, verzorging, etc.
  • Dat het opvoeden van een hond veel tijd en energie kost? Een hond wordt niet braaf geboren. Hij moet leren wat wel en niet mag. Wist je dat honden zelfs een puberteit kennen?

Een hond kan een waardevolle aanvulling zijn op je leven. Hoe meer je vooraf bedenkt wat een hond gaat veranderen in je leven, hoe groter de kans dat je lol gaat beleven aan je hond. En dat jij een hond kan bieden wat hij écht nodig heeft.