Teylingen is vriendelijkste gemeente voor honden

De gemeente Teylingen is de meest vriendelijke gemeente voor honden. Dat blijkt uit de verkiezing voor de meest hondvriendelijke gemeente van Nederland 2022, die we samen met de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied organiseerden. Deze verkiezing werd dit jaar voor het eerst gehouden. Bent u tevreden over en trots op het hondenbeleid van uw gemeente? Nomineer uw gemeente dan voor 2023! Stuur een mail naar communicatie@raadvanbeheer.nl en vertel waarom u zo tevreden en trots bent.

maandag 31 oktober 2022

De jury is vol lof over de gemeente Teylingen. 'Er zijn omheinde losloopveldjes en op eiland Koudenhorn in Warmond is een permanent toegankelijk zwemstrand voor honden.'

Dialoog met hondenbezitters

Naast de aanwezigheid van veel losloopgebieden verstrekt de gemeente gratis poepzakjes en zijn er voldoende hondenpoepafvalbakken waarin de poep kan worden gedeponeerd. Verder vindt er in de gemeente een echte dialoog plaats tussen de gemeente en de hondenbezitters. Zo hebben de hondenbezitters zich verenigd in de zogeheten 'Stichting Platform Hondenvrienden van Teylingen' die gesprekken voert over het gevoerde en te voeren hondenbeleid. 

'Het is heel positief dat er zo’n goede communicatie is tussen de gemeente en het platform. Op die manier komt een hondenbeleid tot stand dat op draagvlak kan rekenen en daarom ook veel meer kans van slagen heeft.' aldus de jury. Positieve punten zijn verder dat de gemeente geen hondenbelasting heft en een hondenschool heeft.

Verbeterpunten

Uiteraard zijn er ook nog verbeterpunten. Zo zou het goed zijn als er beleid komt ten aanzien van bijtincidenten en zijn er nog kleine verbeterpunten met betrekking tot de inrichting van de losloopveldjes. Er staat bijvoorbeeld een bankje heel dicht bij het hek, waardoor honden via het bankje makkelijk over het hek kunnen springen. Op die manier kunnen ze de weg oprennen wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

De winnende gemeente kreeg de bijbehorende trofee uitgereikt uit handen van Daphne Groenendijk, directeur Koninklijke Hondenbescherming, Hildeward Hoenderken, voorzitter van de Raad van Beheer en Rony Doedijns, directeur van de Raad van Beheer. 

Jaarlijkse terugkerende verkiezing

De verkiezing is een groot succes gebleken en vindt daarom vanaf nu jaarlijks plaats. Gemeente Teylingen neemt als winnaar van 2022 in de jury voor 2023 plaats. De organisatie hoopt van harte dat veel andere gemeentes door dit uitstekende hondenbeleid geïnspireerd zullen worden en volgend jaar meedoen met de verkiezing. 

Nomineren gemeentes 2023

Bent u tevreden over en trots op het hondenbeleid van uw gemeente? Nomineer uw gemeente dan! Stuur een mail naar communicatie@raadvanbeheer.nl en vertel waarom u zo tevreden en trots bent.