Wat is de Meest Hondvriendelijke Gemeente?

Samen met de Raad van Beheer lanceren wij dit jaar een nieuw initiatief: de verkiezing van de meest hondvriendelijke gemeente van Nederland. Een tijdje terug hebben we mensen opgeroepen om gemeentes hiervoor te nomineren. Die gemeentes zijn vervolgens benaderd met een uitgebreide vragenlijst over het hondenbeleid. Een onafhankelijk jury heeft de ingevulde vragenlijsten beoordeeld en de drie gemeentes met het beste hondenbeleid geselecteerd.

zaterdag 22 oktober 2022

De drie geselecteerde gemeentes zijn: Teylingen, Dronten en Heemstede.

In onderstaande vlogs stellen we de gemeentes aan je voor:

Teylingen

Dronten
Heemstede

Goed hondenbeleid

Voor iedere hondenliefhebber is het belangrijk dat er in zijn/haar gemeente een goed hondenbeleid is. Dit beleid dient niet alleen gericht te zijn op het zorgen voor voldoende faciliteiten, zoals speciale hondenpoepafvalbakken en gratis poepzakjes, maar ook op het creëren van een acceptabel aantal losloop- en uitlaatgebieden.
Daarnaast is het essentieel dat er een echte dialoog plaatsvindt tussen de gemeente, hondenbezitters en niet-hondenbezitters om voldoende draagvlak te krijgen om eventuele problemen samen op te lossen.

Gelukkig is in veel gemeentes de hondenbelasting al afgeschaft. De Hondenbescherming en de Raad van Beheer zijn tegen de heffing van hondenbelasting als deze alleen wordt gebruikt voor algemene middelen. Als doelbelasting kan de belasting zinvol zijn omdat de opbrengsten dan ten goede komen aan voorzieningen voor honden en hun eigenaren. Helaas wordt de belasting hiervoor maar zelden gebruikt.
 

Op 13 oktober maken we de Meest Hondvriendelijke Gemeente 2022 bekend.