29 mei: Evenement Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid

De Koninklijke Hondenbescherming en de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO) nodigen gemeentemedewerkers, raadsleden, wethouders en handhavers uit voor het evenement Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid. Het evenement heeft tot doel te informeren en te inspireren over de rol en verantwoordelijkheid van gemeenten op het gebied van honden- c.q. dierenwelzijn.

donderdag 16 mei 2024

Het programma

Het programma bestaat uit diverse interessante lezingen, workshops en discussiemogelijkheden over onderwerpen en vragen zoals: Hoe kunt u als gemeente bijdragen aan het terugdringen van bijtincidenten, het realiseren van veilige en aangename losloopgebieden en een effectieve handhaving? Hoe kunt u als gemeente voorbereid zijn op calamiteiten waarbij dieren betrokken zijn en hoe kunt u samenwerken met andere partijen om dierenleed te voorkomen of te verminderen? En welke wetten en regels gelden er voor gemeenten op het gebied van dierenwelzijn en hoe kunt u deze effectief toepassen en naleven?

Dit en nog veel meer komt allemaal ter sprake op het Evenement Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid. Sprekers delen hun verhaal en visie en er zijn diverse kennissessies voor verdieping met ruimte voor discussie en vragen. 

Sprekers zijn onder meer:

  • Hans Manse (themahouder DCG Dieren in Criminaliteit en GGP van de Politie eenheid Rotterdam) over de aanpak van agressieve honden en het voorkomen van bijtincidenten.
  • Sieneke Groenman (beleidsadviseur Opvang & Welzijn bij de Koninklijke Hondenbescherming) over hoe je als gemeente een veilig en welzijnsvriendelijk hondenlosloopgebied inricht.

  • Laurens Jansen (senior Boswachter Publiek) over de inzet van kuddebeschermingshonden.

  • Daniella van Gennep (Hoofd Dierenwelzijn Dierenlot) over de Positieflijst en ontwikkelingen in de Wet dieren en de Omgevingswet.

  • Elly von Jessen (adviseur dierenwelzijn) en Just de Wit (Beleidsadviseur Dierenrechten bij de Koninklijke Hondenbescherming) over de wettelijke taak van de gemeente op gebied van dierenwelzijn.

  • Kitty van der Linden (Manager Dierenhulp Dierenbescherming) en Cleo van Wijk (Projectleider Dierenbescherming) over Dieren in Rampen.

  • Susan Hoogendoorn en Sheila Krebaum (NVWA) over samenwerking tussen de NVWA en gemeenten op het gebied van handhaving.

  • Deva Waal en Niek Janssen (DierVizier); DierVizier is primair een breed samenwerkingsverband van grote en kleine gemeenten, het ministerie van LNV, dierenwelzijnsorganisaties en kennisinstellingen.

Kennissessies van onder meer Marc Jacobs en Jelko de Ruijter (LID) over de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn, Pierre van Beusekom (NFDO) over contractvorming gemeenten, Willeke van den Heuvel (adviseur dierenwelzijn) over de invulling van de functie ‘beleidsadviseur dier’, Sieneke Groenman (Hondenbescherming) over het hondvriendelijk inrichten van een losloopgebied en Lilianne van Doorne (Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn) over armoede en het houden van huisdieren.

Bekijk het programma

Wanneer? 

Woensdag 29 mei 2024 van 10:00 – 17:00 uur.
Tussendoor zijn er netwerkmomenten met koffie en thee en er is een uitgebreide lunch.

Waar?

50|50 Hotel en Congrescentrum Belmont te Ede, Goorsteeg 66.

Kosten

De kosten voor het evenement bedragen € 250,- (incl. BTW).

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door uiterlijk 22 mei een mailtje te sturen naar evenement@hondenbescherming.nl met als onderwerp 'Ja, ik meld mij aan voor het evenement'. Onze beleidsadviseur dierenrechten Just de Wit zal dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Ja, ik meld me aan

Meer informatie of vragen

Heeft u nog vragen? Mail dan naar evenement@hondenbescherming.nl.