Gevaarlijke etenswaren voor de hond
Veel etenswaren die de mens dagelijks eet, zijn voor honden hartstikke gevaarlijk. Op deze pagina staan een aantal gevaarlijke etenswaren genoemd, met elk een uitleg over waarom het gevaarlijk is voor de hond. Twijfel je of je hond iets binnen heeft gekregen wat hij niet mag? Neem dan altijd contact op met de dierenarts.
De hieronder genoemde producten kunnen erg slecht zijn voor een hond. De hoeveelheid van een ingenomen product maakt echter of een product relatief onschuldig, ziekmakend, of zelfs dodelijk is. Voor een groot deel is dat afhankelijk van het lichaamsgewicht van de hond en de ingenomen hoeveelheid product. Vermoed of weet je dat jouw hond een mogelijk gevaarlijk product binnen heeft gekregen, maak dan een zo zuiver mogelijke inschatting van hoe groot de dosis is, zorg dat je het gewicht van jouw hond weet en contacteer dan de dierenkliniek.
De meest voorkomende symptomen van een vergiftiging bij de hond zijn:
- Overgeven en diarree
- Bloedingen
- Veel drinken en plassen of juist niet plassen
- Gedragsveranderingen
- Hartkloppingen
- Speekselen / schuimbekken
- Afwijkende ademhaling
Nachtschadefamilie
De nachtschadefamilie is een grote plantenfamilie. De vrucht van deze plantenfamilie is (voor de mens!) meestal eetbaar, maar de plant is vaak zeer giftig. Ook onrijpe vruchten uit de nachtschadefamilie bevatten vaak giftige stoffen, één van deze giftige stoffen is solanine.
Alliumfamilie
Knoflook en ui wordt door sommigen aangeraden als anti-parasieten middel. Wat vele echter niet weten, is dat alle leden van de alliumfamilie erg gevaarlijk zijn voor de hond. Look, ui en prei zijn erg giftig voor de hond, in sommige gevallen zelfs dodelijk.
Chocolade
Ook al weten veel mensen al dat chocolade erg giftig is voor honden, het komt toch nog regelmatig voor dat honden chocolade eten. In chocolade zit cacao en in cacao zit de stof theobromine: een erg giftige stof voor de hond. Voor de hond heeft theobromine effect op verschillende processen in het lichaam.
Xylitol en andere zoetstoffen
Xylitol is een stof die misschien niet voor iedereen bekend klinkt, toch heeft bijna iedereen wel producten in huis waar de stof xylitol in zit. Het is namelijk een populaire zoetstof die veel wordt gebruikt in suikervrije producten. Denk hierbij aan suikervrije kauwgom, snoep, tandpasta en nog vele andere producten waarop staat “0% suiker” of Zero (zoals Cola Zero). Voor mensen onschadelijk, maar voor honden kan het innemen van deze stof zelfs een fatale afloop hebben.
Avocado
In een avocado zit persine, dit is een stof die slecht oplosbaar is in water. Dit is dan ook de stof die een avocadovergiftiging veroorzaakt. Persine is een stof die het functioneren van de hartspiercellen kan verstoren. Daarnaast kan persine ook zorgen voor het verval van het klierepitheel van de melkklieren. Op deze manier kan er een melkklierontsteking ontstaan, of kan de volledige melkproductie zelfs wegvallen.
Zout
De eerste symptomen van een zoutvergiftiging ontstaan al vrij snel na de inname. Na ongeveer 30 tot 60 minuten kunnen de eerste symptomen van een zoutvergiftiging al zichtbaar worden. Hierbij moet je denken aan een gebrek aan eetlust, braken en diarree. Maar ook het ontstaan van een oedeem is niet ongewoon bij een zoutvergiftiging. Een oedeem is een vochtophoping in het lichaam, dit uit zich in een bult.
Varkensvlees
In rauw varkensvlees kunnen sporen zitten van een virus, dit virus kan de ziekte van Aujeszky veroorzaken. Voor de mens is deze ziekte ongevaarlijk, maar voor de hond kan deze ziekte zelfs een dodelijke afloop hebben. De ongeeslijke en onbehandelbare ziekte kan voor een hond binnen één tot enkele dagen de dood tot gevolg hebben. Ook al is deze ziekte niet meer aanwezig is Nederland, neem liever het zekere voor het onzekere en geef je hond géén rauw varkensvlees.
Champignons / paddenstoelen
Champignons bevatten de stoffen agaritine en muscarine. Deze stoffen zijn voor de hond erg giftig. Ze kunnen leiden tot bijvoorbeeld diarree, braken en buikpijn. Maar ook een verhoogde hartslag, overmatig kwijlen, trillingen en coördinatiestoornissen kunnen veroorzaakt worden door champignons. Als er niet op tijd wordt ingegrepen kan een champignonvergiftiging zelfs leiden tot een coma, of in de ergste gevallen zelfs tot overlijden.
Lactose
Voor veel mensen zal de stof lactose bekend voorkomen, dit zit namelijk in alle melkproducten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roomijs en kaas. Alle producten waar melk inzit, bevat ook de stof lactose. Lactose is voor een hond erg moeilijk tot helemaal niet te verteren. Daarom kan een overschot aan lactose bij een hond voor ernstige diarree zorgen. Voorkom dit, en geef je hond geen melkproducten.
Druiven, rozijnen en krenten
Druiven, rozijnen en krenten zijn giftig voor de hond. Dit komt door de stof tannine. Druiven kunnen symptomen veroorzaken vanaf 20 gram per kilogram lichaamsgewicht, bij rozijnen gaat dit veel sneller. Hiervoor hoeft een hond namelijk maar 3 gram per kilogram lichaamsgewicht binnen te krijgen, voordat er symptomen zullen optreden. De symptomen die een druivenvergiftiging met zich meebrengt zijn: braken, diarree, buikpijn, instabiliteit, sloomheid en zelfs uitval van nieren. Hierdoor zal de urineproductie van de hond stilvallen, dit kan leiden tot blijvende nier schade. En in de ergste gevallen zelfs tot de dood.
Noten
Macademianoten, amandelen en walnoten zijn giftig voor de hond. De noten kunnen voor problemen zorgen in het zenuwstelsel, de gewrichten en spieren. Symptomen van een vergiftiging zijn als volgt: spierzwakte, sloomheid, trillen, niet meer op de poten kunnen staan, niet meer recht kunnen lopen, gewrichtspijn, overgeven, buikpijn en een hoge lichaamstemperatuur. Een hond herstelt hoogstwaarschijnlijk wél van een noten vergiftiging, maar prettig is het zeker niet. De vergiftigingsverschijnselen kunnen een paar uur na inname al zichtbaar zijn, het herstel begint meestal pas na 24 uur.
Fruitpitten
De meeste fruitsoorten zijn in principe erg gezond voor een hond, behalve de pitten! In de pitten van onder andere appels, abrikozen, peren, kersen, pruimen en perziken zit namelijk een stof genaamd blauwzuur. Deze stof komt vrij op het moment dat er in de pitten wordt gebeten. Na inname van blauwzuur wordt de zuurstofopname in organen verlaagd, hierdoor worden de hersenen en het hart extra gevoelig. Daarnaast kan blauwzuur leiden tot hoofdpijn, verwarring, duizeligheid en moeheid. Maar ook paniek, kortademigheid, misselijkheid en braken zijn symptomen die een blauwzuurinname met zich mee kunnen brengen. De kortademigheid, die wordt veroorzaakt door het blauwzuur, kan er voor zorgen dat de hond in een coma terecht komt. Een coma kan uiteindelijk tot de dood leiden.
Cafeïne
Waar veel mensen de dag niet starten zonder een bakje koffie, is een kop koffie voor honden erg gevaarlijk. Koffie bevat namelijk cafeïne, net als bijvoorbeeld cola, thee of energiedrank. Cafeïne werkt bij honden, net als bij mensen, hartslag verhogend. Daarnaast krijgen ook het centrale zenuwstelsel en de urineproductie een klap. Ook zit er theobromine in cafeïne, dé stof die verantwoordelijk is voor een chocoladevergiftiging. Binnen 6 tot 12 uur na inname kunnen de eerste symptomen al zichtbaar zijn, denk hierbij aan veel drinken, braken, diarree en rusteloosheid. De symptomen kunnen ook erger worden, in de vorm van hyperactiviteit, veel plassen, het krijgen van toevallen, een verhoogde hartslag en ademhaling, oververhitting, een vertraagde hartslag of zelfs een coma.
Alcohol
Net zoals een mens, kan ook een hond dronken worden. Waar dit voor de mens hooguit vervelend is de volgende ochtend, kan het voor de hond levensbedreigend zijn. Alcohol heeft, bij zowel hond als mens, effecten op het centrale zenuwstelsel. Een hond die alcohol op heeft kan last hebben van coördinatieproblemen, verandering in ademhaling en hartslag, uitdroging en overgeven. Bij de hond is de impact echter veel sterker, een te grote hoeveelheid alcohol kan er in het zenuwstelsel bij de hond voor zorgen dat het dier niet meer zelfstandig kan ademhalen en in een coma raakt. In het ergste geval kan een hond zelfs overlijden aan de gevolgen van alcohol. Bier is voor honden extra gevaarlijk, naast de aanwezige alcohol zit er namelijk ook hop in dit drankje. Dit is zeer giftig voor honden. Een paar uur na inname kunnen honden oververhit raken, moeite krijgen met ademhalen en gaan ze overgeven. Alcohol zit niet alleen in drank, maar ook in rijzend brooddeeg. Een paar happen van dit rijzende brooddeeg kan bij een hond al leiden tot een overdosis.