Chocoladevergiftiging bij de hond

Ook al weten veel mensen al dat chocolade erg giftig is voor honden, het komt toch nog regelmatig voor dat honden chocolade eten. In chocolade zit cacao en in cacao zit de stof theobromine: een erg giftige stof voor de hond. Voor de hond heeft theobromine effect op verschillende processen in het lichaam. Zo werkt de giftige stof in op het centrale zenuwstelsel en de hartspier. De hond kan als gevolg van chocolade sterven door een hartritme- of ademhalingsprobleem.

Vier à vijf uur na het innemen van chocolade zal de hond symptomen gaan vertonen, denk hierbij aan rusteloosheid of nervositeit, misselijkheid (soms braken), veel drinken, een hoge hartfrequentie, een versnelde ademhaling, diarree en koorts. Soms krijgt een hond zelfs last van stuiptrekkingen of komt hij in een coma terecht. Na 2 of 3 dagen kan een hond ook een alvleesklierontsteking krijgen.

Een reep pure chocolade van 180 gram kan een Jack Russel terriër al fataal zijn. Een witte chocoladereep is minder schadelijk, omdat daar minder cacao in zit. Let goed op en laat geen chocolaatjes op plekken staan waar de hond bij zou kunnen, want honden vinden chocolade (ondanks de gevaren) vaak wel lekker.

Mocht je hond toch chocolade binnen krijgen, twijfel dan niet en neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.