Zout

De eerste symptomen van een zoutvergiftiging ontstaan al vrij snel na de inname. Na ongeveer 30 tot 60 minuten kunnen de eerste symptomen van een zoutvergiftiging al zichtbaar worden. Hierbij moet je denken aan een gebrek aan eetlust, braken en diarree. Maar ook het ontstaan van een oedeem is niet ongewoon bij een zoutvergiftiging. Een oedeem is een vochtophoping in het lichaam, dit uit zich in een bult.

Na enige tijd zullen er ook ernstigere vergiftigingsverschijnselen zichtbaar worden. Bijvoorbeeld neurologische klachten, zoals koorts, rusteloosheid, een verhoogde hartslag of een versnelde ademhaling. Uiteindelijk kan de hond, als er niet op tijd wordt ingegrepen, in een coma belanden. Hieraan kan een hond overlijden. Voor het ontstaan van een zoutvergiftiging is maar een kleine hoeveelheid zout nodig. Ongeveer 2 gram zout per kilogram lichaamsgewicht van de hond kan al symptomen geven.

Het is dus belangrijk om goed op te letten dat je hond géén zout binnenkrijgt. Let daarom goed op als je hond graag in de zee speelt. Zorg ervoor dat de hond niet te veel zee water binnenkrijgt. Ook in de winter is het noodzakelijk om op te blijven letten, bijvoorbeeld als de wegen worden gestrooid met zout. Maak de poten, na het wandelen door strooizout altijd schoon. Zo voorkom je dat de hond zijn eigen poten af gaat likken en op deze manier zout binnenkrijgt.