Avocadovergiftiging bij honden

In een avocado zit persine, dit is een stof die slecht oplosbaar is in water. Dit is dan ook de stof die een avocadovergiftiging veroorzaakt. Persine is een stof die het functioneren van de hartspiercellen kan verstoren. Daarnaast kan persine ook zorgen voor het verval van het klierepitheel van de melkklieren. Op deze manier kan er een melkklierontsteking ontstaan, of kan de volledige melkproductie zelfs wegvallen.

Persine komt voornamelijk voor in de schil, de pit en de plant van de avocado. Het is ook wel aanwezig in het vruchtvlees, maar in veel kleinere hoeveelheden. De eerste symptomen van een persinevergiftiging, die al vanaf 60 milligram avocado per kilogram lichaamsgewicht voor kunnen komen, zijn braken en diarree.

Naast dat persine een erg giftige stof is, is de vorm van de avocado ook een gevaar voor de hond. Hierbij hebben we het voornamelijk over de pit, deze is namelijk vrij groot. Bij het opeten van een volledige avocado kan deze pit een blokkade vormen, in bijvoorbeeld de darm of in de keel van de hond. Tot slot bevat een avocado een enorm hoog vetgehalte. Deze hoeveelheid vet kan een hond zijn lichaam niet aan. Een te hoge hoeveelheid vet binnen krijgen kan bij de hond leiden tot een alvleesklierontsteking. Daarnaast is de kans op gewichtstoename bij zoveel vet ook erg groot.