Het gevaar van suikervrij

Xylitol is een stof die misschien niet voor iedereen bekend klinkt, toch heeft bijna iedereen wel producten in huis waar de stof xylitol in zit. Het is namelijk een populaire zoetstof die veel wordt gebruikt in suikervrije producten. Denk hierbij aan suikervrije kauwgom, snoep, tandpasta en nog vele andere producten waarop staat “0% suiker” of Zero (zoals Cola Zero). Voor mensen onschadelijk, maar voor honden kan het innemen van deze stof zelfs een fatale afloop hebben.

Als een hond xylitol binnenkrijgt, dan zal dit spoedig worden opgenomen in de bloedbaan. Eenmaal in het bloed aangekomen zal er, als reactie op de stof, veel insuline worden aangemaakt. Door deze hoge insuline aanmaak zal de bloedsuikerspiegel van de hond dalen. De hond komt in een zogenoemde hypo terecht. In vele gevallen een levensbedreigende situatie. Naast de enorm lage bloedsuikerspiegel, kan xylitol ook zorgen voor blijvende leverschade. In de heftigste gevallen kan deze leverschade de hond fataal worden.

De symptomen van een xylitolvergiftiging zijn snel zichtbaar. Dit varieert van 30 minuten tot enkele uren na de consumptie (afhankelijk van de hoeveelheid). Acute symptomen die kunnen optreden zijn: braken, verlies van eetlust, trillen en beven, extreme vermoeidheid, coördinatiestoornis en zelfs epileptische aanvallen of een verhoogd hartritme. De symptomen van leverfalen zijn meestal pas na enkele dagen zichtbaar, dit kan je zien aan het geelkleuren van de slijmvliezen en het oogwit (geelzucht), vochtophopingen in de buik, zwart bloed bij de ontlasting, een slechte bloedstolling of zelfs een coma.