De gevaarlijke alliumfamilie

Knoflook en ui wordt door sommigen aangeraden als anti-parasieten middel. Door de hond knoflook te geven, zouden vlooien en teken bestreden worden. Terwijl het geven van ui goed is voor het ontwormen van de hond. Wat vele echter niet weten, is dat alle leden van de allium familie erg gevaarlijk zijn voor de hond. Look, ui en prei zijn erg giftig voor de hond, in sommige gevallen zelfs dodelijk.

In alle leden van de alliumfamilie (ook wel lookfamilie genoemd) zit de giftige stof thiosulfaat. In het lichaam van de hond breekt de thiosulfaat rode bloedcellen af. Als er teveel rode bloedcellen kapot worden gemaakt door de thiosulfaat ontstaat er (ernstige) bloedarmoede. Vermijd daarom dat je hond ui, look of prei binnenkrijgt.

De symptomen van een thiosulfaatvergiftiging beginnen met braken en diarree. Na enkele dagen zullen ook de symptomen van bloedarmoede bij de hond optreden. De hond zal slomer worden, met minder uithoudingsvermogen, bleke slijmvliezen krijgen, geelzucht en roodbruine urine (van de afgebroken rode bloedcellen) uitscheiden. Daarnaast kan de hond een versnelde hartslag en ademhaling krijgen. De bloedarmoede kan ook vitale organen, zoals het hart en de nieren, beschadigen. Dit kan zelfs een fatale afloop hebben voor de hond.

In tegenstelling tot bij de nachtschadefamilie, waarbij de giftige stof (solanine) er vaak uitgekookt of gebakken kan worden, is dat bij thiosulfaat niet mogelijk. Hierdoor zijn bijvoorbeeld uien, prei, bieslook en knoflook ook giftig als deze gebakken of verwerkt zijn. Dit betekend dus dat ook knoflookpoeder vergiftigingsverschijnselen kan opwekken bij een hond.

Het innemen van 15 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht kan bij de hond al leiden tot symptomen. Een ui bevat meer thiosulfaat, en is dus giftiger, dan bijvoorbeeld knoflook of prei.