Doneer nu

 

Ik wil een hond

Tips over het wel/niet in huis nemen van een hond
 

Honden zijn prachtige dieren. Ze bieden ook veel voordelen: mensen met een hond hebben gemiddeld minder stress, zijn actiever en hebben een betere fysieke gezondheid. Toch is het - voor u een hond aanschaft - goed om te weten dat een hond ook veel van u vraagt.

 

Wat heeft een hond nodig?

De hond biedt u gezelschap, sociaal contact, beweging en een frisse neus. De hond is de afgelopen jaren verder gedomesticeerd en kan steeds beter met ons samen leven. Echter, een hond blijft een afstammeling van de wolf met eigen behoeftes die niet altijd passen bij onze drukke levens.

Als je te weinig tijd, aandacht en ruimte kan geven, kan dit leiden tot pijn, frustratie en problemen. Ook is het goed te beseffen dat een hond wel 15 jaar of ouder kan worden.

Gemiddeld heeft een hond:

  • dagelijks 2 uur van uw tijd nodig om te wandelen, hem/haar te verzorgen en op te voeden;
  • voer, medische verzorging, etc. nodig dat gemiddeld per maand tussen de 50 en 100 euro kost;
  • gezelschap nodig! Pas als een hond langzaam eraan gewend is geraakt, kan hij/zij maximaal 6 uur per dag alleen zijn;
  • opvoeding nodig. Een hond wordt niet braaf geboren. Hij/zij moet leren wat wel en niet mag. Dat vraagt om tijd en energie.

Andere tips vóórafgaand aan de aanschaf van een hond

  • Check van te voren of u of een van de andere gezinsleden allergisch is. Als u dit vermoedt, pas dan eerst een weekend op een hond van het type dat u zou willen aanschaffen. Dit geeft geen garantie, maar wel een goede indicatie.
  • Kies een hond die bij u past. Een hond kan wel tot vijftien jaar uw kameraad zijn. Net als bij het zoeken naar een partner, voelt u zich wellicht als eerste aangetrokken door het uiterlijk van de hond. Alleen gaat het uiteindelijk erom of het karakter van het dier goed bij u past. 
  • Denk na over de leeftijd van de hond. Veel mensen kiezen ervoor een pup aan te schaffen als ze een hond willen. Pups zijn aandoenlijk en schattig, maar tegelijkertijd niet te onderschatten. Een pup zindelijk maken en opvoeden kost veel tijd. Na het intensieve eerste begin, moet u de puberteit van uw hond doorstaan. Ja, ook honden kennen een ‘puberteit’. Alle fouten die u in deze perioden maakt, gaat u terugzien in uw hond. Volwassen honden zijn minder bewerkelijk dan pups. Ze zijn meestal zindelijk en zijn soms al bekend met algemene huisregels. U weet hoe ze eruit zien. Wat hun sterke en zwakke punten zijn, is meestal bekend of wordt snel duidelijk. Bovendien zijn de wilde 'jonge honden' haren er vanaf. Wilt u een lieve, rustige hond? Denk eens aan een senior! Te weinig mensen kiezen bewust voor een oudere hond. Een oudere hond is vaak rustiger in huis, qua karakter stabiel, meer gericht op zijn eigenaar. 
  • Denk goed na over de wijze van aanschaf.

 

Let op: vanaf 1 november 2021 mag je alleen een hond aanschaffen die voldoet aan bepaalde registratieregels. Meer informatie leest u hier.

 

Handige documenten en links: