Actie 'Hou vuurwerk uit de buurt van honden'

De knallen en lichtflitsen van vuurwerk veroorzaken bij veel honden enorm veel stress en paniekaanvallen. Ze kruipen trillend weg in een hoekje of gaan er in hun angst hard vandoor - soms met fatale gevolgen. Ieder jaar raken veel honden zodanig in de war, dat ze voor de rest van hun leven beschadigd zijn. Er zijn zelfs hulphonden die door vuurwerktrauma’s niet meer kunnen werken. Wij vinden dat onacceptabel en voeren daarom al jaren actie. 

Petitie

Eind 2021 hebben ruim 26.000 hondenbezitters onze petitie ‘Hou vuurwerk uit de buurt van honden’ ondertekend. Deze petitie hebben we aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook hebben we namens de ondertekenaars alle gemeentes aangeschreven en zijn wij met een aantal van hen in gesprek gegaan. Met als dringend verzoek: vuurwerkvrije zones, effectieve en daadkrachtige handhaving en steun om uiteindelijk een permanent verbod op consumentenvuurwerk voor elkaar te krijgen.

Actieposter

Mede dankzij onze actie waren er in 2022 honderden vuurwerkvrije zones in Nederland. En in zeker 12 gemeenten gold een vuurwerkverbod. Mensen konden in 2022 een gratis actieposter ‘Hou vuurwerk uit de buurt van honden’ bestellen die aandacht vraagt voor vuurwerkangst bij honden. Ruim 13.000 hondenliefhebbers vroegen de poster aan. Onder de aanvragers waren ook leerkrachten die de poster op hun school wilden ophangen. In 2023 willen we ons via scholen nog meer gaan richten op kinderen en jongeren. 


Landelijk vuurwerkverbod

Om honden maximaal te beschermen, zien wij het liefst dat (consumenten)vuurwerk helemaal verdwijnt. 

Lees meer over onze lobby