Actie 'Hou vuurwerk uit de buurt van honden'

De Koninklijke Hondenbescherming voert al jaren actie om honden tegen vuurwerk te beschermen. De knallen en lichtflitsen veroorzaken bij veel honden enorm veel stress en paniekaanvallen. Ze kruipen trillend weg in een hoekje of gaan er in hun angst hard vandoor - soms met fatale gevolgen. Ieder jaar raken veel honden zodanig in de war, dat ze voor de rest van hun leven beschadigd zijn. Er zijn zelfs hulphonden die door vuurwerktrauma’s niet meer kunnen werken. Onacceptabel!

Lees meer over vuurwerkangst bij honden

Gratis actieposter

Voor hondenliefhebbers is er dit jaar, net als in 2022, weer onze gratis raamposter ‘Hou vuurwerk uit de buurt van honden’. Het online aanvragen van de poster was mogelijk tot 11 december. Meer dan 16.000 mensen hebben dit gedaan. De poster is nog steeds gratis verkrijgbaar in de winkels van onze bedrijfspartner PetsPlace/Boerenbond.

Voorlichting in de klas

Het begint allemaal bij bewustwording. Daarom richten we ons met onze vuurwerkactie ook op kinderen van 10 t/m 13 jaar. Leerkrachten kunnen een lesidee over vuurwerkangst bij honden aanvragen.

Vraag het lesidee aan

Documentaire ‘And a Happy New Year’

​Sebastian Mulder heeft een indrukwekkende korte (jeugd)film gemaakt over wat vuurwerk met dieren doet. Op oudjaarsavond krijgen honden van verschillende baasjes een GoPro-camera omgehangen. In de film volgt de kijker hun bewegingen.

De première van de documentaire vond plaats op het IDFA filmfestival in Amsterdam. Op 28 december wordt hij om 22:50 uur op NPO 2 uitgezonden. De Koninklijke Hondenbescherming heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze film.

 

 

Petitie

Eind 2021 hebben ruim 26.000 hondenbezitters onze petitie ‘Hou vuurwerk uit de buurt van honden’ ondertekend. Deze petitie hebben we aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook hebben we namens de ondertekenaars alle gemeentes aangeschreven en zijn wij met een aantal van hen in gesprek gegaan. Met als dringend verzoek: vuurwerkvrije zones en effectieve en daadkrachtige handhaving. Om honden maximaal te beschermen, zien wij het liefst dat (consumenten)vuurwerk helemaal verdwijnt. 

Lees meer over onze lobby