Ongewenst gedrag bij de hond

Wel 40-90% van de hondenbezitters geeft aan dat hun hond wel eens ongewenst gedrag vertoont. Neem je een hond in huis? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met vervelend en ongewenst gedrag. Denk aan blaffen, opspringen, in huis plassen, agressief gedrag naar andere honden of het najagen van fietsers of hardlopers.

Hondje die ongewenst gedrag vertoont

Waarom vertoont mijn hond ongewenst gedrag?

Voor ons is dat gedrag (meestal) ongewenst en erg vervelend; we willen niet dat onze hond het vertoont. Toch is het vanuit het perspectief van de hond vaak normaal gedrag. Doordat honden vroeger in roedels leefden, hebben ze de neiging om de roedel bij elkaar te willen houden. Het gevoel van eenzaamheid, bijvoorbeeld als de hond alleen thuis is, kan leiden tot (overmatig) blaffen.

Ook moesten honden vroeger jagen op andere dieren om te overleven. Het kan zijn dat sommige honden vandaag de dag nog steeds de behoefte voelen om iets na te jagen, zoals een ander dier, iemand die aan het hardlopen is, of een fietser. Vanuit de oorsprong van de hond is dit gedrag niet vreemd, maar het is wel heel vervelend voor het baasje en de omgeving.

Ongewenst gedrag voorkomen

Het voorkomen van ongewenst gedrag kan op verschillende manieren.

Erfelijke aanleg

Het belangrijkste is dat je een hond kiest die bij je past. Een hond met een erfelijke aanleg tot najagen (bijvoorbeeld een jachthond) past misschien minder goed bij jou dan een gezelschapshond, die al lange tijd niet meer is ingezet voor de jacht. 

Welke hond past bij mij?

Fokker

Ook is het belangrijk om een goede fokker te kiezen of een betrouwbaar herplaatskanaal te gebruiken. Voordat een puppy bij zijn eigenaar komt, begint de fokker namelijk met de socialisatie van de puppy. Op deze manier kan de pup wennen aan de wereld. Een puppy met een goede sociale basis heeft minder last van angst, agressie en prooigedrag.

Opvoeding

Tot slot is het belangrijk dat je zelf de pup op tijd gaat opvoeden. Het moment dat de hond voor het eerst de drempel overstapt bij jou thuis, begin je al met opvoeden. Het opvoeden van je hond kan je doen onder begeleiding van professionals, zoals een hondenschool of vereniging. Het vinden van een goede hondenschool kan via:

  • APDT-BENE
  • CKI-Raad van Beheer
  • SPPD
  • O&O (belangenvereniging voor instructeurs)

 Het opvoeden van je hond

Ongewenst gedrag afleren

Mocht je toch ongewenst gedrag tegenkomen bij je hond, vraag dan zo snel mogelijk hulp via Dierbaar of www.sppd.nl. Op tijd goede hulp inschakelen is goud waard; ga nooit zelf experimenteren of in op adviezen van de buren. Gedragsexperts kunnen je helpen om ongewenst gedrag bij de hond af te leren. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om gedrag te veranderen. Gewoontegedrag is bij ons lastig te veranderen en bij honden net zo.