Blaffende honden

Blaft je hond (overmatig) veel? Of blaft de hond van de buren continu? Lees dan onderstaande tekst voor informatie en advies!

Honden blaffen, dat is toch normaal?

Wanneer een hond af en toe blaft, is dat normaal. Blaft een hond vaak of lang, dan betekent het dat de hond zich niet goed voelt. Dat kan verschillende redenen hebben. De hond kan bijvoorbeeld bang zijn om alleen thuis te zijn. Hij kan zich ook vervelen en blaffen om iets te doen te hebben of hij blaft om zijn huis of tuin te verdedigen tegen die 'gevaarlijke' postbode!

Dat doet hij normaal nooit!

Soms blaft een hond bijna niet wanneer je thuis bent. Trek je de deur achter je dicht dan kan de hond ineens wel gaan blaffen, huilen of piepen. Als baas heb je dat dus niet altijd door. Een hond die veel blaft, kan mensen gespannen maken of irriteren, denk bijvoorbeeld aan de buren. Het gaat dan niet over één blaf laten horen bij de deur en dan stil zijn, maar bijvoorbeeld een uur lang onafgebroken blaffen.

Een oplossing vinden

Blaft je hond te veel? Dan is het zaak uit te vinden waarom hij dat doet. Iemand die is opgeleid om het gedrag van honden te begrijpen en herkennen, kan hierbij helpen. Deze mensen heten hondengedragstherapeuten of -gedragsdeskundigen. Zij bekijken waarom de hond blaft en zij helpen jullie vervolgens om een échte en passende oplossing te vinden voor het blaffen.

Een hondengedragsdeskundige of ‘therapeut’ kan helpen om op een diervriendelijke manier een echte oplossing te vinden voor het blaffen van de hond. Je vindt er één in je buurt via de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden, de NVGH.

Hulp van een hondengedragsdeskundige kost geld, maar je krijgt wel 'waar voor je geld'. Met deze deskundige werk je samen aan een échte oplossing die ook goed is voor de hond.
 

Tanja (35 jaar)

Wij hadden een hond genomen voor de kinderen. Het leek ons leuk en gezellig. Toen we de hond een tijdje hadden, ging hij overdag blaffen als we weg waren. De buren werden er gek van. Op advies van een buurman deden we de hond een ‘antiblafband’ om. Toen ging het pas echt mis! De hond sloopte de bank, het kleed, het speelgoed van de kinderen. Gelukkig kregen we daarna hulp van een hondengedragsdeskundige.

Zo kwamen we erachter dat we veel te weinig met de hond deden. Hij verveelde zich. Uit verveling ging hij blaffen. Toen dat niet meer kon, ging hij dus het huis slopen. We hebben ons vergist in wat een hond nodig heeft. Hij wordt nu elke dag goed uitgelaten. Een van de buren past ook op hem als we langer van huis zijn. Zo gaat het gelukkig goed. De hond is ook veel blijer.

Tanja (35 jaar)

Download gratis onze flyer
Boris de hond blaft, wat nu?

 

Help mee om honden te beschermen

Word donateur