Een hond aanschaffen

Je hebt de knoop doorgehakt en gaat op zoek naar dé viervoeter voor jou! Maar... waar haal je die hond vandaan? Grofweg zijn er twee manieren om aan een hond te beginnen. Je kunt een puppy kiezen, of een herplaatser

Puppy of herplaatser?

Grofweg zijn er twee manieren om aan een hond te beginnen. Je kunt een puppy kiezen, of een herplaatser. Bij het zien van zo'n snoezig pluizenbolletje denk je al snel: 'Ik wil een puppy!'. Maar het is goed om te beseffen dat een puppy, zeker in het begin, veel van je zal vragen. Haal je een puppy bij een minder goede fokker, dan kan hij erg ziek zijn, of een leven lang angstig of agressief. Heb je een fokker op het oog? Doe dan minimaal de Fairpup Check. 

Een herplaatsingshond kan al helemaal opgevoed en zindelijk zijn. Dat scheelt! Bovendien toont een volwassen hond vaak zijn karakter al goed. Bij een puppy is het soms nog afwachten hoe het dier precies gaat worden. Als je een herplaatser overweegt, zorg dan dat iemand met je meekijkt of de hond echt bij je past. Veel herplaatsers hebben hun eigen ‘dingen’ en die moet je goed uitvragen. Zo kunnen honden die op latere leeftijd uit een ander land naar Nederland komen, moeite hebben met de drukte en leefstijl in Nederland. Niet iedereen vertelt het hele verhaal over de hond.

Lees meer over puppy's

Lees meer over herplaatsingshonden

DOE TIP Test op allergie! Kan jij of iemand nabij je allergisch zijn of worden voor de hond? Pas dan eerst twee keer een weekend op een hond van het type dat je zou willen aanschaffen. Uiteraard geeft dit geen garantie. Het is echter wel een betere test dan de hond ‘gewoon nemen’. Het is erg verdrietig als de hond later weg moet. Meer informatie over allergie: LICG.

Een asielhond

Als je kiest voor een herplaatser, overweeg dan een hond uit een van de asielen in Nederland. Jaarlijks belanden meer dan 10.000 honden in het asiel. Je kunt een asieldier helpen door juist daar een hond te adopteren. Ook voor de keuze in dat aanbod, is het belangrijk om uit te zoeken welke hond bij je past. 

Lees meer over asielhonden

Een hond uit het buitenland

Veel mensen adopteren een hond uit het buitenland omdat ze deze een beter leven willen geven. Een nobel streven, maar er zijn zeker ook kanttekeningen te plaatsen bij de aanschaf van een buitenlandse hond.

Lees meer over buitenlandse honden

Een hond van iemand overnemen

Wil je een hond overnemen? Van familie, vrienden, via via? Maak samen een overeenkomst waarin je afspraken met elkaar maakt. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als het goed is, verdwijnt het papier in een la. Gaat er echter iets mis, dan kun je hierop terugvallen.

Voorbeeld koopovereenkomst
 

Chip- en registratieplicht

Sinds een aantal jaren moet een hond ‘gechipt’ zijn. ‘Identificatie & registratieplicht‘, wordt dat ook wel genoemd. Er is dan een kleine microchip (ter grootte van een rijstkorrel) onder de huid geplaatst. Die chip wordt gebruikt om een hond te herkennen. Als je een hond koopt, moet deze al ‘gechipt’ zijn. Bovendien moeten de gegevens erop staan van degene die de hond aan jou verkoopt. Dat gaat via een databank. Je krijgt van de verkoper een ‘bewijs van registratie’ mee. Vraag hier ook naar! Als koper moet je binnen twee weken de hond op jouw naam zetten. Neem hiervoor contact op met de databank waar de hond staat geregistreerd. Meer informatie over het verplicht chippen kun je vinden op rijksoverheid.nl. Of vraag een dierenarts om hulp.

Lees meer over chip- en registratieplicht

Help mee om honden te beschermen

Word donateur