Wereld Hondendag: 26 augustus

Op 26 augustus is het weer Wereld Hondendag. Op deze dag vraagt de Koninklijke Hondenbescherming aandacht voor het welzijn van deze viervoeters. Alhoewel de honden het in Nederland stukken beter hebben dan in sommige andere landen in de wereld, kan er ook hier nog veel worden verbeterd.

Wereld Hondendag 2022: losloopgebieden móeten veiliger

Het is met veel losloopgebieden in Nederland bedroevend gesteld. Dat blijkt uit de honderden inzendingen die we ontvingen na onze oproep om foto’s in te sturen. “Ze zijn gevaarlijk, zowel voor de hond als de omgeving. Het vraagt om ongelukken. We roepen daarom op Wereld Hondendag alle gemeenten op om hier snel goed naar te kijken.

Lees het nieuwsbericht

Wereld Hondendag 2021: hoeveel honden hebben we eigenlijk?

Ook al hebben gelukkig veel honden in Nederland het goed, er is nog altijd te veel leed. Wist u dat we eigenlijk geen idee hebben hoeveel honden er precies in Nederland leven? Daardoor is er geen goed en compleet beeld van het welzijn van de Nederlandse hond. Om honden beter te kunnen helpen, hebben we meer gegevens nodig.

Lees het nieuwsbericht

Waarom is er een Wereld Hondendag in Nederland?

Mensen en honden leven waarschijnlijk al zo’n 15.000 jaar samen. Honden zijn groepsdieren en vinden het fijn om bij een roedel te horen. Ze houden van gezelschap.

De rol van honden is sinds de oprichting van de Koninklijke Hondenbescherming in 1912 (als Anti Trekhonden Bond) enorm veranderd. De situatie is voor honden al stukken verbeterd. In onze samenleving wordt al veel meer rekening gehouden met onze trouwe viervoeter. Toch zijn er nog flink wat aandachtspunten.

Denk aan de naar schatting 550 honden die dagelijks worden verwaarloosd of mishandeld, of aan de vele rashonden die last hebben van (ernstige) aangeboren afwijkingen, omdat de hond te ver is doorgefokt, bijvoorbeeld op uiterlijke kenmerken, of aan de impulsaankopen waardoor jaarlijks duizenden honden in asielen belanden, omdat ze toch niet goed "bevallen" of dat er "onvoldoende tijd voor het dier is".

Tijdens Wereld Hondendag wil de Koninklijke Hondenbescherming jaarlijks aandacht vragen voor de nog te weinig zichtbare problemen bij het houden, opvoeden en fokken van honden. We hopen dat daardoor de kennis over het welzijn, opvoeden en houden van honden in Nederland wordt vergroot waardoor we leed bij zowel mensen als honden kunnen voorkomen.

Wereld Hondendag 2020: Het Nationale Honden Onderzoek

In aanloop naar Nederlands eerste Wereld Hondendag op 26 augustus 2020 organiseerde de Koninklijke Hondenbescherming het Nationale Hondenonderzoek om eens uit te zoeken hoe het zit met de liefde tussen mens en hond in Nederland. 

Lees het nieuwsbericht