26 augustus 2021: Wereld Hondendag

‘We hebben geen idee hoeveel honden er in Nederland zijn!’ Maar liefst een op de vijf huishoudens in Nederland heeft een hond. De hondenpopulatie is het afgelopen jaar gegroeid van 1,5 miljoen naar 1,9 miljoen honden. Denken we. Over de viervoeter die de afgelopen jaren steeds zichtbaarder is in het straatbeeld is nog altijd veel te weinig bekend. 'We hebben geen idee hoeveel honden er eigenlijk in Nederland zijn.' zegt Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming.

woensdag 25 augustus 2021

Wereld Hondendag 2021

Het is 26 augustus Wereld Hondendag. Jaarlijks vraagt de Koninklijke Hondenbescherming op deze dag extra aandacht voor het gezelschapsdier de hond. 'Volgens Dibevo, brancheorganisatie voor ondernemende dierspecialisten, is het aantal honden in Nederland sinds 2020 toegenomen van 1,5 naar 1,9 miljoen. Hun berekening is geëxtrapoleerd uit een representatief panel van 7.200 huishoudens. Dit zijn de enige actuele cijfers die enigszins de hondenpopulatie in Nederland uitdrukken. Andere harde data zijn er nog niet,' aldus Groenendijk.

'Dognapping'

Sinds 1 april 2013 is het in Nederland wettelijk verplicht om alle nieuwe honden in Nederland te voorzien van een chip. Voor het in beeld brengen van de totale hondenpopulatie is dat echter onvoldoende. 'Na het chippen van de hond, moet de eigenaar zelf het dier nog registreren. Als een eigenaar dat niet weet of niet doet, is de hond dus niet geregistreerd en daardoor dus onbekend,' gaat Groenendijk verder. 'Daarbij komt een andere uitdaging. We kennen in Nederland verschillende registratiesystemen. Je kunt als hondeneigenaar voor de registratie er zelf een uitkiezen, waardoor het erg lastig is om een totaalbeeld te krijgen.'

Ook in de aanpak van de jongste zorgelijke trend, het zogeheten ‘dognapping’, is het van essentieel belang dat mensen hun hond registreren en op hun naam zetten, waardoor honden worden gevonden en het mogelijk wordt hen te herenigen met de daadwerkelijke eigenaar.

Klachten en bijtincidenten

Het aantal honden is het afgelopen anderhalve jaar zichtbaar toegenomen. Je ziet het niet alleen letterlijk op straat, maar ook in recreatiegebieden, in het aantal klachten van overlast en in het aantal bijtincidenten. Dierenartsen komen om in het werk, er zijn lange wachtlijsten bij hondenscholen en de verkoop van hondenproducten neemt ook flink toe.

'Vanuit de Hondenbescherming ontvangen we dagelijks tientallen klachten, vragen en zorgen over ontstane situaties. Het aantal incidenten met honden lijkt toe te nemen, maar ook dit kunnen we door gebrek aan een landelijke en centrale registratie momenteel niet hard maken.'

Groeiend probleem

Daarom grijpt de Hondenbescherming deze Wereld Hondendag aan om aandacht te vragen voor dit groeiende en steeds actueler wordende probleem. Groenendijk: 'Wij willen een samenleving waarbij we met elkaar rekening houden. Er is in Nederland voldoende ruimte om met iedereen rekening te houden. Als je weet waar veel honden geregistreerd staan, kan de (lokale) overheid hier in de buitenruimte rekening mee houden.'

Door het in kaart hebben van de totale hondenpopulatie kunnen we met de overheid, politie en handhavers eerder mogelijke problemen voorspellen. 'Door Corona zagen we een enorme run op puppy’s en geïmporteerde (zwerf)honden. Als we weten in welke gemeentes grote aantallen nieuwe honden terechtkomen, kunnen we zorgen voor meer voorlichting, trainingsmogelijkheden en adviezen. Daarmee hadden veel problemen die nu zijn ontstaan wellicht kunnen voorkomen.' aldus Groenendijk.