Gevaarlijke buitenplanten

Buitenplanten kunnen een gevaar vormen voor honden, van lichte pijn tot dodelijk. Let goed op tijdens het wandelen.

Een groot aantal buitenplanten zijn gevaarlijk voor honden. Deze planten variëren van licht tot dodelijk giftig of van licht tot dodelijk pijnlijk. Ze zijn te vinden in de Nederlandse natuur, parken en (sier)tuinen. Wellicht staat er een in je eigen tuin of kom je ze tegen tijdens het wandelen. Let daarom goed op dat je hond geen planten eet tijdens het wandelen.

Een plant kan niet wegrennen voor gevaar of wanneer het dreigt opgegeten te worden. Daarom produceren sommige planten gifstoffen; de plant beschermt zichzelf hiermee. Soms produceren planten genoeg gifstoffen om schade aan te richten en soms genoeg om dodelijk te zijn. Andere planten verdedigen zichzelf fysiek, zoals een roos met zijn doorns.

Vergiftigingsverschijnselen

Wanneer een hond giftige planten eet, zorgt dit vaak voor maag- en darmproblemen, waaronder braken als mechanisme om de gifstof uit het lichaam te verwijderen.
Andere veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Hyperactief gedrag
  • Koud aanvoelen
  • Wijde pupillen
  • Trillen
  • Kortademigheid

Bij inadequate handelingen kan een hond zelfs komen te overlijden. Het is dus belangrijk direct een dierenarts te contacteren wanneer (je denkt dat) je hond giftige planten heeft gegeten.

Hieronder zijn verschillende gevaarlijke planten te vinden.