Het grasaarseizoen is weer begonnen: let goed op je hond!

De zomer is in aantocht en dat betekent dat hondeneigenaren weer extra alert moeten zijn op grasaren. In de periode van mei tot augustus kun je bijna niet om de zogenaamde 'kruipertjes' heen. De scherpe zaden van deze grassoort vormen een serieus gevaar voor honden en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
 

maandag 28 april 2025

Grasaren groeien van mei tot en met augustus en zijn vooral te vinden langs stoep- en wegranden, op grasvelden en in bermen. Juist de plekken waar honden graag lopen, spelen en snuffelen zijn nu risicogebieden. Grasaren kunnen zich met hun weerhaakjes vastzetten in de vacht van honden en via de neus, oren, ogen of huid het lichaam binnendringen. In ernstige gevallen kan dit zelfs levensbedreigend zijn. Jaarlijks zijn duizenden honden slachtoffer van grasaren.

Herken de symptomen en handel snel

Wanneer honden ineens veel niezen, mank lopen, aan oren of ogen krabben of tussen de tenen likken, kan er sprake zijn van een grasaar. Snel handelen is dan cruciaal. Zie je een grasaar zitten? Verwijder deze dan direct met een pincet. Als de grasaar niet zichtbaar is en je hond blijft klachten houden, neem dan direct contact op met de dierenarts. Hoe sneller je erbij bent, hoe kleiner de kans op complicaties.

Samen tegen grasaren: petitie aangeboden

Gemeenten geven vaak aan dat volledige bestrijding van grasaren lastig is. Toch blijven we oproepen tot gerichte actie langs looppaden en in hondenlosloopgebieden. Voor de gezondheid en veiligheid van honden is het belangrijk dat grasaren op plekken waar veel honden komen tijdig worden gemaaid en dat het maaisel zorgvuldig wordt opgeruimd.

Om aandacht te vragen voor deze problematiek, hebben we eerder een petitie overhandigd aan burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. Meer dan 55.000 hondenliefhebbers steunden deze oproep. We willen graag samen met gemeenten en hondeneigenaren werken aan een aanpak die zowel de biodiversiteit als de gezondheid van honden beschermt.

Wat kunnen hondeneigenaren zelf doen?

We kunnen zelf ook veel doen om onze honden te beschermen. Controleer je hond na elke wandeling goed op grasaren, vooral tussen de tenen, in de oren en rond de neus en ogen. Ruim bovendien altijd hondenpoep netjes op. Grasaren groeien namelijk extra goed op voedselrijke plekken, zoals hondenmest.

Daarnaast kunnen we een klein tasje meenemen tijdens onze wandelingen. Zie je grasaren staan? Pluk ze dan voorzichtig weg. Als we allemaal een beetje helpen, zorgen we ervoor dat er minder gevaarlijke grasaren zijn. Zo beschermen we samen onze honden én helpen we elkaar.