Terugblik evenement Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid

Samen met de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO) organiseerden wij woensdag 29 mei jl. het evenement Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid in Ede. Doel van dit evenement: gemeenteambtenaren informeren en inspireren over de rol en verantwoordelijkheid van gemeenten op het gebied van honden- c.q. dierenwelzijn.

donderdag 30 mei 2024

Het programma bestond uit diverse interessante lezingen, workshops en discussiemogelijkheden over onderwerpen en vragen zoals: Hoe kun je als gemeente bijdragen aan het terugdringen van bijtincidenten, het realiseren van veilige en aangename losloopgebieden en een effectieve handhaving? En hoe kun je als gemeente samenwerken met andere partijen om dierenleed te voorkomen of te verminderen?​

Onze lobby voor gemeentelijk hondenbeleid

Het evenement in 15 foto's

Fotograaf: Loes van Pinxten en Yara Rudelsheim

Rijswijk is Meest Hondvriendelijke Gemeente 2023

Rijswijk is als winnaar uit de bus gekomen van de tweede editie van de verkiezing van de meest hondvriendelijke gemeente van Nederland. Dit maakte onze directeur Daphne Groenendijk samen met kynologisch directeur Rony Doedijns van de Raad van Beheer bekend tijdens het evenement Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid.

Bij de verkiezing 'Meest Hondvriendelijke Gemeente van Nederland' worden gemeentes door heel Nederland genomineerd door de inwoners. De finalisten worden bezocht en een jury en het publiek beoordelen de gemeenten op hun hondenbeleid. Bij de beoordeling door de jury werden de volgende punten bekeken:

  • Faciliteiten voor hondenbezitters: losloopgebieden, hondenvelden met poepzakjes en afvalbakken.
  • Dialoog tussen gemeente, hondenbezitters en niet-hondenbezitters.
  • Hondenbelasting: liever niet, maar als er wel belasting is, dan als doelbelasting en niet voor algemene middelen.
  • Beleid voor bijtincidenten. Hoe te voorkomen en hoe te handelen als het toch mis gaat.

De gemeente Rijswijk scoorde het beste op alle punten.  Bekijk het juryrapport >>
 

DOWNLOAD HIER DE PRESENTATIES (ZIP-BESTAND)