10.842 mensen tekenen petitie veilige losloopgebieden

In april is de Koninklijke Hondenbescherming een landelijke petitie gestart om gemeenten op te roepen de veiligheid in hondenlosloopgebieden te vergroten. Op 14 juni hebben we op ons symposium Gemeentelijk Hondenbeleid bekendgemaakt dat 10.842 mensen deze oproep hebben onderschreven. Wij willen iedereen die de petitie getekend heeft hartelijk danken.

donderdag 15 juni 2023

Op het symposium waren tientallen gemeentemedewerkers aanwezig die zich bezighouden met hondenbeleid. “Wij hopen dat de medewerkers de urgentie van onze oproep mee terugnemen naar hun gemeente en ermee aan de slag gaan. Want er gebeuren nu te veel ongelukken: tussen honden, maar ook tussen honden en andere gebruikers van parken, natuurgebieden, et cetera”, zegt Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming.

Symposium gemeentelijk hondenbeleid

De Koninklijke Hondenbescherming had de gemeenteambtenaren uitgenodigd voor het symposium om samen stil te staan bij de vraag hoe wij als mensen en honden nog beter met elkaar kunnen samenleven. In het hondenbeleid moeten gemeentemedewerkers met veel belangen rekening houden. Dat is lang niet altijd even eenvoudig en afhankelijk van veel factoren. Daarom gingen we met elkaar op zoek naar een goede balans waarin zowel mensen als honden gebruik kunnen maken van de buitenruimte.

De bijeenkomst stond in het teken van onderwerpen als mens-hond relaties, hondenpoep, veilige losloopgebieden en de registratie van bijtincidenten. Met vertegenwoordigers van gemeenten uit heel Nederland hebben we ideeën uitgewisseld, knelpunten benoemd en gespard hoe dingen beter kunnen op het gebied van hondenbeleid. Want dát er dingen beter kunnen, is wel duidelijk geworden. Wij gaan aan de slag met de suggesties en ideeën die we hebben opgedaan.

Lees meer over gemeentelijk hondenbeleid hondenwelzijn

Het symposium in 10 foto's

Foto's: Mandy Bol Fotografie

Dagvoorzitter (en hondencoach) Jeroen Oomen activeerde het publiek, haalde vragen en reacties op en zorgde dat de aanwezigen een geslaagde dag hadden.
Dr. Nienke Endenburg (GZ-psycholoog en hoofddocent aan de Universiteit Utrecht) sprak over het belang van een goede mens-dierrelatie.
Hans Liekens (directeur Natuur Netwerk) sprak over de ontwikkeling en het belang van het landelijk registratiesysteem voor bijtincidenten.
De aanwezigen deden actief mee
Martijn Visch (BOA gemeente Soest) was last-minute als vervanger gevraagd om te spreken over het opvolgen van meldingen van bijtincidenten en het werken met het registratiesysteem bijtincidenten. Dat deed hij fantastisch.
In de pauzes was er ruimte voor kennismakingen en onderlinge gesprekken.
Robin Smit (raadslid Partij voor de Dieren Den Haag) sprak over het belang van aangename en veilige losloopgebieden.
Mr. Just de Wit (onze beleidsadviseur dierenrechten) sprak over de wettelijke mogelijkheden voor gemeenten om een positief hondenbeleid te realiseren.
Reny Wietsma (wethouder gemeente Teylingen) sprak over het gevoerde hondenbeleid, waarmee de gemeente Teylingen de ‘Meest Hondvriendelijke Gemeente’ van 2022 is geworden.
Onze directeur Daphne Groenendijk keek bij de afsluiting terug op een inspirerende en geslaagde dag met genoeg stof tot nadenken en opvolgen.