Doneer nu

Tweede Kamer, steun het wetsvoorstel voor een vuurwerkverbod!

maandag 2 januari 2023

De jaarwisseling heeft weer de nodige ernstige incidenten opgeleverd. En ook vóór nieuwjaarsnacht waren er al vreselijke vuurwerkongelukken met mens en dier te betreuren. De Koninklijke Hondenbescherming doet een dringende oproep aan de Tweede Kamer om het wetsvoorstel van Partij voor de Dieren en GroenLinks voor een consumentenvuurwerkverbod dit jaar wel aan te nemen.

Vuurwerkangst

Ieder jaar slaan veel huisdieren op de vlucht voor het vuurwerk, soms met tragische gevolgen. Zo verongelukte onlangs een jonge Friese stabij toen hij door vuurwerkgeknal ontsnapte en onder een busje liep. Maar ook als honden niet op de vlucht slaan, kan het leed groot zijn. Honden raken door het vuurwerk ernstig getraumatiseerd of komen door de stress zelfs te overlijden. Uit een onderzoek onder hondenbaasjes blijkt dat 65% van de honden met schrikreacties reageert op vuurwerk. Dat betekent dat er in Nederland zo’n 1,2 miljoen honden zijn die in meer of mindere mate bang zijn voor vuurwerk. En het geknal begint vaak al in oktober.
 

Petitie

Veel hondenbezitters vinden dat er iets aan het vuurwerkprobleem gedaan moet worden. Zo hebben inmiddels ruim 28.000 hondenbezitters de petitie ‘Hou vuurwerk uit mijn buurt’ van de Hondenbescherming ondertekend. “Een prachtig resultaat waar we heel blij mee zijn”, zegt onze directeur Daphne Groenendijk. “Hiermee hebben we vorig jaar, tijdens het overhandigen van de petitie, een krachtig signaal voor een permanent verbod op consumentenvuurwerk af kunnen geven aan de Tweede Kamer. Ondertussen blijven we mensen oproepen onze petitie te ondertekenen om zoveel mogelijk druk te kunnen uitoefenen op beleidsmakers.”

Teken onze petitie

Wetsvoorstel voor een consumentenvuurwerkverbod

De roep om een vuurwerkverbod vindt steeds meer weerklank. Ook artsen, burgemeesters, brandweer en politie pleiten al langer voor een verbod. En gezien de vele incidenten tijdens de afgelopen jaarwisseling kan ook de Tweede Kamer er volgens ons niet meer omheen en dient ze het wetsvoorstel voor een consumentenvuurwerkverbod te steunen.   
 

Naar nieuwsoverzicht