Doneer nu

Pas op met grasaren!

 

Hoog gras in bermen, bossen of velden. Het lijkt zo heerlijk en onschuldig voor je hond om doorheen te rennen, te scharrelen en te snuffelen. Maar in de zomermaanden kan dat ook leiden tot ernstige problemen.

 

De problemen worden veroorzaakt door de zogenoemde grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Deze zaden, aren, komen het meeste voor in de periode van juni tot en met augustus. Eerst zijn ze appeltjesgroen van kleur, maar wanneer ze uitdrogen, krijgen ze een gele kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden.

 

Waarom zijn deze zaden gevaarlijk? Dat heeft te maken met de "dunne haartjes" waaraan aan het uiteinde een scherpe punt zit. De dunne, scherpe punt dringt gemakkelijk via de huis of lichaamsopeningen in de lichaam van de hond. De ene richting van de aar is glad, waardoor deze "haar" gemakkelijk naar binnen glijdt. In de tegenovergestelde richting van deze "haar" zitten minuscule weerhaakjes die ervoor zorgen dat de "haar" onmogelijk een andere kant meer op kan.

Weerhaakjes

De weerhaakjes zorgen ervoor dat de grasaar zich nestelt en niet meer loslaat. Door bewegingen kan de grasaar wel dieper het lichaam in "kruipen", maar terug gaat dus niet meer. De aren kunnen zo door het hele lichaam van de hond blijven bewegen en zelfs in de longen of andere vitale organen terechtkomen. Dat kan leiden tot infecties, absessen of ergere complicaties: zelfs tot overlijden van de hond.

 

 

Lees ook: