Foto's onveilige losloopgebieden

Het is met veel losloopgebieden in Nederland bedroevend gesteld. Dat blijkt uit de honderden inzendingen die we in 2022 ontvingen na een oproep om foto’s in te sturen. Ze zijn gevaarlijk, zowel voor de hond als de omgeving. Het vraagt om ongelukken. Daarom roepen we alle gemeenten op om hier snel goed naar te kijken.Foto: Rotonde Ringelwikke, Leidschenveen © Robin Smit
 

Ingezonden foto's van onveilige losloopgebieden

Locatie: Groenstrook Bombardonstraat, Amersfoort.
Beschrijving: Op dit kleine groenstrookje mogen honden los lopen. Dit is echter veel te gevaarlijk omdat er geen omheining is en auto's en al het andere verkeer hier, zonder gas terug te nemen, langs rijden. Ook staan er ontzettend veel grasaren.

Locatie: Baarn
Beschrijving: Uitlaatterrein klein, ingeklemd tussen fiets- en wandelpad met ernaast een verboden voor hondenbord. Alles tesamen op nog geen 5 meter.
 

Locatie: Provinciale weg, Zaandam
Beschrijving: Het is een heel klein stukje naast de drukke weg. De omheining heeft veel te grote openingen. Met drie honden is het al vol.
 

Locatie: Amstelkade, Amsterdam
Beschrijving: De Amstelkade in Amsterdam is grotendeels aangegeven als losloopgebied in Amsterdam maar valt in de zomer niet te lopen doordat ze de grasaren niet maaien, super gevaarlijk.
 

Locatie: Overwhere, Purmerend
Beschrijving: Schitterend losloopgebied maar wel naast een doorgaande weg en fietspad zonder bosjes of hekken

Locatie: Wijk Borgele, Deventer
Beschrijving: Gras staat ruim een meter hoog en het stikt er van de grasaren.
 

Locatie: Friezenbuurt, Maarssen
Beschrijving: Het ligt puur aan het Amsterdams Rijnkanaal. Zonder enige bescherming dus open dijk. Plus hier wordt het gebied niet onderhouden. De grasaren de berenklauw staan meer dan een meter hoog. Met alle gevolgen van dien.

Locatie: Van Nijenrodeweg, Amsterdam
Beschrijving: Het gevaarlijke is dat er een strook groen is en dan een fietspad, dan klein strookje groen en dan de weg waar keihard gereden wordt. Bizar is dat het aan een park ligt met genoeg ruimte maar daar moeten de honden vast. Behalve op één veld, maar dan alleen van 01 oktober tot 01 mei.

Locatie: Recreatiegebied Bellingeweer, Dalfsen
Beschrijving: Bord geeft aan "honden alleen aangelijnd" en 10 meter verderop begint het hondenlosloopgebied. Dat bevindt zich overigens pàl naast het fiets-/wandelpad...

Locatie: Maarssenbroek
Beschrijving: Dit bordje is geplaatst op nog geen 10 meter van een tweebaansweg met daartussen een stukje groenstrook en dan wederom een tweebaansweg. Daar mag je 50 km/uur rijden, maar menig automobilist rijdt harder. 
 

Locatie: Noordpolder grenzend aan de Onderstal, Woensdrecht, 
Beschrijving: Het gebied is ongeveer anderhalf voetbalveld groot en wordt niet op tijd onderhouden. Het is nu totaal overwoekerd. Je hebt totaal geen overzicht waar je hond is. Twee paden zijn nog te belopen. Dat is veel te weinig.

Locatie: Oprit van de S107 - Henk Sneevlietweg, Amsterdam
Beschrijving: Naast een oprit naar de snelweg. Geen hek, dus honden kunnen zo de weg op.

Locatie: Toolenburgerplas, Hoofddorp
Beschrijving: Twee keer heel kort na elkaar deze bordjes. Eerst hond vast, een meter oversteken en dan hond los. Vele borden met info, verbod of gebod in dit gebied. Bizar en nodeloos.