Lesidee: Vuurwerkangst bij honden

Om honden te beschermen willen wij, de Koninklijke Hondenbescherming, iedereen laten weten wat vuurwerk met honden doet. Geweldig dat je ons hierbij wilt helpen. Heb je onze poster 'Hou vuurwerk uit de buurt van honden' ook al besteld? 

 Bestel de vuurwerkposter

Je kunt ook de pdf van de poster downloaden, zodat je 'm zelf kunt afdrukken.

And a Happy New Year

Duur: 1:34 min

Sebastian Mulder heeft een prachtige korte film (21 minuten) gemaakt over wat vuurwerk met dieren doet. Op oudjaarsavond krijgen honden van verschillende baasjes een GoPro-camera omgehangen. In de film volgt de kijker hun bewegingen.

De première van de film vond plaats op het beroemde IDFA filmfestival in Amsterdam. Hij wordt op 28 december ook op de televisie (NPO 2) uitgezonden. Hieronder kunnen jullie een fragment bekijken.

Vragen [klassikaal]

 • Hoe vonden jullie dit fragment? Zouden jullie de hele film gaan kijken?
 • Wie heeft er allemaal een huisdier?
 • Hoe reageren jullie huisdieren op vuurwerk?
   

DierenpraatTV: Wat doet vuurwerk met je hond?

Duur: 6 minuten

In de video hieronder praat Floris Göbels van DierenpraatTV met een hondeneigenaar over de vuurwerkangst van zijn teckel (tot 6:20 min). 

Vragen [klassikaal]

 • Hoe vonden jullie dit filmpje?
 • Wie steekt er ook wel eens vuurwerk af?
 • Wat voor soort vuurwerk?
 • Wanneer steken jullie dit af?
 • Houden jullie rekening met dieren (en mensen) die bang zijn voor vuurwerk?
 • Hoe zou het komen dat dieren bang zijn voor vuurwerk?

 

Verdieping [klassikaal of zelfstandig]

Bang zijn voor vuurwerk is een normale reactie

Angst is een natuurlijke reactie om jezelf te beschermen tegen mogelijk gevaarlijke situaties. Vuurwerk is zo’n mogelijk gevaar. Te dicht in de buurt van vuurwerk zijn, kan grote schade geven en zelfs dodelijk zijn. Het is niet voor niks dat ook vogels en andere dieren wegvluchten van vuurwerk. En ze hebben groot gelijk om dat te doen. Bang zijn voor vuurwerk is een normale, gezonde reactie voor een hond. Het is dan ook eigenlijk veel gekker dat er honden zijn die niet bang zijn voor vuurwerk.

De ene hond is banger dan de andere

Niet alle honden zijn even bang voor vuurwerk. De ene hond stapt na het horen van vuurwerk even blaffend uit zijn mand, maar negeert het daarna alweer snel. En een andere ligt weken bibberend in de verste en donkerste hoek van de kamer. Hoe kan dat nou? Dat is helaas niet zo simpel te beantwoorden. Er kunnen diverse oorzaken voor zijn.

Gevoelig voor geluid

Sommige rassen en typen honden zijn gevoeliger voor geluid dan andere. Deze geluidsgevoeligheid zie je bijvoorbeeld veel bij Bordercollies en andere collies.

Foto: Bordercollie

Ook heeft elke hond een persoonlijke gevoeligheid voor geluid. Net als de mens. De een kan meer hebben dan de ander. Daarbij speelt ook mee hoe goed je in je vel zit. We weten dat honden met pijn extra bang kunnen zijn voor vuurwerk. Ook honden in stressvolle situaties kunnen heftiger op vuurwerk reageren dan andere.

Nare ervaring

Een andere reden kan zijn dat een hond bang is voor vuurwerk, omdat hij er een nare ervaring mee heeft gehad. Op straat is bijvoorbeeld een rotje vlak bij hem afgegaan tijdens een wandeling. Voor ons geeft zo’n rotje vlakbij al een rotgeluid, laat staan voor een hond die veel en veel sterker hoort dan wij.

Hoe vaak en hoe lang

Wat ook uitmaakt, is hoe vaak vuurwerk wordt afgestoken of hoe lang het vuurwerk aanhoudt. Honden kunnen, net als mensen, best een tijdje tegen nare geluiden. Maar er zijn wel grenzen. Als een hond die een beetje bang is elke avond hard vuurwerk hoort, kan dat de angst versterken. En als het vuurwerk te lang achter elkaar klinkt, zodat hij niet even op adem kan komen en herstellen, kan hij paniekerig gaan reageren op elke vuurwerkknal.

Reactie van het baasje

Ook de reactie van een hondeneigenaar kan bijdragen aan hoe erg een hond vuurwerk gaat vinden of vindt. Als het baasje steeds als er vuurwerk klinkt woedend reageert of overstuur raakt, gaat de hond vuurwerk nog akeliger vinden. Het is omgekeerd helaas niet zo dat als het baasje altijd kalm en rustig blijft als er vuurwerk klinkt, de hond ook zonder angst zal reageren op vuurwerk. 

------------------------------------------------------------

Vragen [klassikaal of zelfstandig]

 • Is het raar dat honden bang zijn voor vuurwerk? Waarom wel of waarom niet?
 • Waarom is de ene hond banger voor vuurwerk dan de andere?
 • Wat moet het baasje van de hond niet doen als er vuurwerk klinkt?

 

Doe-opdracht [zelfstandig]

Hondenliefhebbers kunnen bij de Koninklijke Hondenbescherming een poster bestellen die ze op het raam kunnen hangen. De poster roept op om vuurwerk uit de buurt van honden te houden.

Ontwerp zelf ook een poster om mensen duidelijk te maken dat veel dieren bang zijn voor op vuurwerk.