Warm weer

Gedurende de zomermaanden kan het extreem warm worden. Vervelend voor mensen, maar gevaarlijk voor honden. Daarom roept de Koninklijke Hondenbescherming op om tijdens de zomer extra alert te zijn!

Waarom is warmte gevaarlijk voor honden?

Honden transpireren niet zoals mensen. De hond heeft vrijwel geen zweetklieren en kan warmte daardoor enkel via de tong, door te hijgen, of via de voetzolen afvoeren. Een hond kan daardoor niet tegen al te hoge temperaturen. Het bloed wordt stroperig waardoor de organen en de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen. Dat leidt al snel tot coma en de dood.

Kortsnuitige honden extra kwetsbaar

Uit Engels onderzoek is gebleken dat kortsnuitige honden een groot risico lopen op oververhitting bij warm weer. Vanwege hun vaak extreem platte snuit kunnen deze honden de overtollige lichaamswarmte niet of nauwelijks kwijtraken.

Honden kunnen de warmte enigszins kwijtraken door te hijgen, maar met een extreem platte snuit is hijgen veel minder effectief. Bovendien kunnen de honden door heftig naar adem te snakken juist méér warmte genereren. Hondenbezitters van kortsnuitige honden moeten hun viervoeter dus extra goed in de gaten houden bij zomerse temperaturen.

Voetzolen

Honden verkoelen dus onder andere via de voetzolen, maar de voetzolen kunnen ook verbranden! Asfalt wordt ontzettend warm en koelt niet snel af. Wandelen op het warmste moment van de dag valt daarom af te raden.

Ga bijvoorbeeld 's-ochtends vroeg en 's-avonds laat wandelen en voel met de hand of de tegels te warm zijn om aan te raken. Als het te warm is voor je hand, zal het oncomfortabel en te warm zijn voor je hond!

Check dagelijks de voetzooltjes van uw hond op mogelijke schade en mocht je het warme asfalt een keer niet kunnen ontlopen dan kan je de hond ademende schoentjes aandoen.

Geen hond in de auto achterlaten!

Laat je hond niet in de auto achter, ook niet voor heel even of als deze in de schaduw lijkt te staan. De temperatuur loopt in de auto namelijk razendsnel op. Het gaat niet om voldoende zuurstof, maar om de temperatuur, dus ook met de raampjes op een kier kan uw hond binnen luttele minuten bezwijken in de opgesloten auto.

Laat bij buitentemperaturen van 15 graden of hoger je hond dus niet in de auto achter.

Laat uw hond niet naast de fiets rennen!

Een verblijf in de auto is niet de enige aanleiding voor oververhitting. Zo vormt fietsen op zeer warme dagen ook een groot risico. Ga bij warmte niet fietsen met de hond. Niet alleen kan dit snel leiden tot een onverantwoorde stijging van de lichaamstemperatuur van de hond, maar het warme asfalt, steen of beton is ook nog op een andere manier funest. Zoals eerder genoemd kan een hond alleen via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen warmte afvoeren. Deze zijn bij warm weer dan ook altijd vochtig. Als de hond daarmee over een warm wegdek loopt, dan ontstaat heel snel een forse blaar, die zeer pijnlijk is en die dagenlang kan aanhouden.

Strand

Ook het strand is op het middaguur niet de beste plek voor een hond. Het zand is heet en voor de honden pijnlijk aan de pootjes. Bovendien zijn honden op veel stranden in de zomermaanden niet toegestaan.

Om de warmte te verminderen graven sommige honden kuilen. De gaten bevatten kouder zand en koelen de hond zo af.

Neem de hond dus niet mee naar het strand, tenzij het dier op een beschaduwde plaats kan liggen, niet over heet zand hoeft te lopen, regelmatig in het water kan afkoelen en altijd over schoon en fris drinkwater beschikt.

Oude honden en pups

Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat je ze tijdens warme dagen goed in de gaten moet houden.

Verbranding bij honden

Honden kunnen door de zon verbranden. Honden met een dunbehaarde of witte vacht lopen het meeste risico op verbranding. Houd deze honden dan ook uit de buurt van de hete zon en smeer hen waar mogelijk in met zonnebrand.

Tips bij warm weer:

 1. Laat de hond niet in de directe zon liggen:
  Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, de tuin en tijdens uitjes.

 2. Plan de wandelingen in de koele ochtenden of late avonden in.

 3. Zorg voor voldoende koel en vers water.

 4. Biedt de hond de mogelijkheid te zwemmen.

 5. Vermijd asfalt en zand tijdens wandelingen.
  Kies voor grasrijke grond om op te lopen.

 6. Rem je hond op tijd af.
  Je hond wil wellicht spelen of rennen en gaat daarmee over zijn eigen grenzen heen. Dit is niet goed voor de hond, rem hem dan ook op tijd in zijn activiteit.

Download onze flyer: 10 tips bij warm weer