'Geef nooit Vetranquil aan uw hond!'

Er geldt tijdens de komende jaarwisseling een vuurwerkverbod maar de kans is groot dat niet iedereen zich aan dit verbod zal houden. Met als gevolg dat veel honden angstig binnen zitten. Sommige baasjes geven hun hond een medicijn zodat ze rustig worden, maar let goed op wat je geeft.

Vetranquil

Dierenartsen bieden mogelijk het medicijn Vetranquil aan om je huisdier 'rustig' te houden. Wij willen waarschuwen en met klem adviseren dit middel nooit aan een angstig dier te geven. Vetranquil is een narcosemiddel dat ervoor zorgt dat spieren verslappen en tegelijkertijd versterkt het medicijn het gehoor. Het dier hoort het vuurwerk dus nog steeds, zelfs beter! Hij kan er alleen niet meer op reageren. Hij kan dus niet vertellen dat hij doodsangsten uitstaat en hij kan zichzelf ook niet meer verstoppen of dicht tegen iemand aankruipen als hem dat een veiliger gevoel geeft.

Kalmheid slechts schijn

Het middel is vroeger veelvoudig door dierenartsen voorgeschreven bij vuurwerkangst en het leek een gouden greep. Honden lagen de hele avond kalm in de mand, tot opluchting van de baasjes. Deze kalmheid bleek echter schijn. De hond lag wel rustig, maar niet omdat hij de knallen niet meer kon horen of omdat de angst werd gedempt. Hij lag rustig, omdat hij zich simpelweg niet meer kon bewegen.

Stel je voor: Je ervaart datgene waar je doodsbenauwd voor bent en kan dat op geen enkele manier uiten, omdat je verslapte spieren hebt. Een ware nachtmerrie. Gelukkig schrijven dierenartsen het middel nog slechts zelden voor als ''oplossing'' voor vuurwerkangst.

Alternatieven

Is jouw hond ook erg angstig voor vuurwerk? Er zijn diverse medicijnen voor honden met angst-problemen. Bespreek met je dierenarts om samen te kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw hond.

Deze medicijnen verrichten geen wonderen en gebruik moet altijd in combinatie met gedragstherapie worden ingezet.