Veel kerstattributen zijn giftig of gevaarlijk voor honden

Kerst staat voor de deur en veel mensen maken het huis extra gezellig door het plaatsen van een kerstboom met allerhande versieringen, het branden van kaarsjes in huis en er staan aantrekkelijke hapjes op tafel. Wees wel voorzichtig, veel kerstattributen zijn namelijk giftig of gevaarlijk voor honden.

Dennenaalden

Dennenaalden, bestjes van de hulst, de marentak en het sap van de kerstster zijn allen giftig voor de hond. Vallen er dennenaalden in de waterbak van de hond? Vervang het water dan en verplaats de bak. De dennenaalden kunnen het water namelijk giftig maken.

Kerstballen

Glazen kerstballen in de boom, in de meeste Nederlandse kerstbomen hangen ze. Een ballengekke of jonge, nieuwsgierige hond zal zich niet kunnen bedwingen en een bal uit de boom pakken met alle risico's van dien.

Satéprikker

Bij Kerst horen lekkere hapjes, vaak met een satéprikkertje erin. Veel honden zullen hun oog op de hapjes houden en er in een onbewaakt moment een aantal van opslokken. Een satéprikker in een hondenlijf kan nare gevolgen hebben. Net als bijvoorbeeld het netje dat om de kerstrollade zit. Zorg ervoor dat de hond deze niet te pakken kan krijgen. In het ergste geval komt dit netje in de darmen vast te zitten en moet het operatief verwijderd worden.

Chocolade

Veel mensen weten dit al, maar wij willen toch graag waarschuwen voor chocolade. De stof theobromine in chocolade is namelijk giftig voor honden. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine er in zit. Een hond kan komen te overlijden na het eten van chocolade.

Heeft de hond de schaal met chocoladekransjes geplunderd, neem dan direct contact op met een dienstdoende dierenarts.

Als je twijfelt over wat de hond heeft gegeten en of het giftig kan zijn, neem ook dan contact op met een dierenartsenpraktijk.

Wij wensen iedereen fijne Kerstdagen.