Vraag 1

Een hond vraagt:

Liefde, geduld, tijd, gezelschap 

Natuurlijk vraagt een hond meer dan alleen deze vier punten. Begin je echter aan een hond? Dan zijn dit de belangrijke eerste punten om aan te voldoen. Mensen die aan een hond beginnen, merken juist hier de verandering in hun leven. Minder makkelijk van huis kunnen omdat de hond gezelschap nodig heeft is voor velen echt even wennen. De hoeveelheid tijd die een hond dagelijks vraagt is een reden om hem weer weg te doen. Opvoeden gaat vaak minder makkelijk, waardoor de hond blaft, niet komt als hij wordt geroepen, aan de lijn blijft trekken. Maandelijks 50-100 euro minder te besteden hebben, is ook niet voor iedereen weggelegd.

Vraag 2

Een kruising is gezonder dan een rashond

Nee 

Het is een vaak gehoorde uitspraak, maar het is onwaar. Zo heeft een kruising van twee rassen met slechte heupen, niet ineens goede heupen. Bovendien kunnen ook kruisingen extreme vormen hebben. Een heel platte neus bijvoorbeeld, die de hond benauwd maakt.

Vraag 3

Het gedrag van een hond, bijvoorbeeld of hij (na)jaagt, wordt bepaald door:

Opvoeding, aandacht, beweging 

Veel mensen denken dat je het karakter van een hond kunt vormen, als je hem maar als puppy krijgt. Opvoeding is inderdaad heel belangrijk! Toch kun je het karakter en de raskenmerken van een hond daarmee niet uit de hond halen. Zo zal een hond die geboren wordt met een sterke neiging om te jagen of herderen, die neiging houden. En een hond met een sterke wil, zal nooit een softie worden.

Vraag 4

Een hond kent een puberteit

Ja 

Een hond kent inderdaad een puberteit. Opvoeden van een hond vraagt veel tijd en energie. Een hond wordt niet braaf geboren.

Vraag 5

Zichtjagers vind je vooral in de groep van de staande honden en zweethonden

Nee 

Zichtjagers vind je vooral in de groep van de windhonden. Als geen ander zijn zij gefokt om na het zien van een mogelijke prooi een razendsnelle jacht in te zetten. Het is in Nederland verboden deze honden los te laten lopen.