Honden en kinderen

Het kán een gouden combinatie zijn. Toch gaat de omgang tussen kind en hond niet vanzelf. Omgangsregels en voorzorgsmaatregelen zijn daarom erg belangrijk!

Kinderen en honden kunnen elkaars beste vrienden zijn.

Wetenschappelijke studies geven aan dat het hebben van en zorgen voor een huisdier heel goed is voor de ontwikkeling van een kind.

Echter... kinderen zijn ook relatief vaak het slachtoffer van een hondenbeet. Kinderen zijn vaak zo dol op honden dat ze precies die dingen doen die een hond niet echt prettig vindt: plotseling aaien, om zijn nek hangen of aan zijn staart trekken.

Niet alleen binnenshuis kan dit voor problemen zorgen, maar met onbekende honden op straat ook.

 

Andere tips:

Zorg voor duidelijke regels

Wanneer kind en hond onder een dak leven zijn omgangsregels van groot belang. Deze regels moeten voor veiligheid zorgen. Een belangrijk aandachtspunt is dat kind en hond nooit alleen gelaten mogen worden. Beiden reageren soms impulsief en vaak anders dan wanneer een volwassene aanwezig is.

Zorg dat het leuk blijft

Zorg dat de hond het kind leuk vindt. Als u de hond aandacht of iets lekkers geeft zal hij een positief verband leggen tussen 'kind' en 'leuk'. U kunt bijvoorbeeld elke keer iets lekkers geven als u gaat voeden of verschonen of de hond meenemen als u met de kinderwagen gaat wandelen.

Zorg voor rust

Zorg dat het kind de hond met rust laat als hij eet, ligt te kluiven of op zijn plek ligt. Een kind moet leren om de hond te respecteren. Als de hond bezig is met zijn eigen zaken moet het kind de hond met rust laten. Zo kan een hond zich ook terugtrekken naar een veilige plek als het hem allemaal te veel wordt.

Extra hulp nodig?

Als u om welke reden dan ook twijfelt of de hond goed met het kind omgaat, schakel dan direct een erkend gedragstherapeut in. Deze kan samen met u bekijken of er reden tot zorg is, voordat er iets mis gaat.

Omgaan met vreemde honden op straat:

Honden horen bij ons leven en uw kind komt ze dan ook op veel plaatsen tegen. In het park of bos, op straat of op de hoek van de winkel. Net als met het verkeer, moeten kinderen regels leren voor de omgang met vreemde honden op straat. U kunt honden leuk vinden of niet, ze horen nu eenmaal bij het straatbeeld. U bewijst uw kind een grote dienst door hem te leren omgaan met honden.

Leer uw kind om nooit te gillen, hard te rennen of druk te bewegen in de buurt van honden.
Hoe harder een kind gilt of rent, hoe meer het de aandacht trekt van honden.
Leer uw kind ook om nooit zomaar een hond te aaien.
Als u wél toestemming heeft, hoe uw kind de hond kan benaderen en aaien.

Vreemde hond aaien

Veel ouders laten hun kind elke hond op straat aaien. Niet elke hond vindt het echter prettig om aangehaald worden en niet elke eigenaar wil dit. Overleg daarom eerst met de hondenbezitter of uw kind de hond mag aaien en schat in of dit veilig is. Creëer dan samen met de hondenbezitter een rustige situatie waarbij hond en kind zich op hun gemak voelen.

Leer uw kind drie regels voor het aaien van honden:

 1. Vraag het aan je ouder of verzorger (als die er niet is: niet aaien!).
 2. Vraag het aan de eigenaar van de hond (als die er niet is: niet aaien!).
 3. Als je van beiden de hond mag aaien, moet je het nog aan de hond vragen:
  Houd afstand en steek voorzichtig je hand uit. Kijk of de hond naar je toe komt.
  Nee? Dan heeft de hond er geen zin in en moet je hem met rust laten.
  Ja? Kriebel hem dan rustig onder zijn kin of op zijn borst.
  Aai hem niet over de kop, de meeste honden vinden dat niet leuk, evenals knuffelen!

Download gratis onze folder Kind en hond

Help mee om honden te beschermen

Word donateur