Fietsen met de hond, wel of niet doen?

Op zijn vier poten loopt een hond bijna altijd een stuk vlugger dan dat wij tweebeners dat kunnen. Gezeten op een fiets, houden we het tempo van een dravende hond een heel stuk beter bij. Als je het leuk vindt en je hond vindt het leuk dan is het lopen naast de fiets voor veel honden een prima manier van bewegen. Er zijn wel een aantal dingen waar je aan moet denken.

Fiets niet te hard

Het ideale tempo voor een hond naast de fiets is een drafje. Is jouw hond niet vooruit te branden naast de fiets, ga er dan maar vanuit dat hij er of niks aan vindt of dat hij fysiek iets mankeert.

Wil je hond in volle rengalop? Rem hem daarin, dat is geen tempo dat hij lang volhoudt en leer hem dat hij naast de fiets in draf moet lopen.

Leer de hond naast de fiets lopen

Tijdens het uitlaten neem je de hond aan je rechterzijde mee en de fiets aan je linkerzijde. Wanneer de hond gewend is hiernaast te wandelen en zijn aandacht niet meer richt op de fiets, kan je links van de fiets gaan wandelen. De hond blijft rechts van de fiets. Gaat dit wederom goed en loopt de hond rustig mee, dan kan je opstappen op de fiets. Je hoeft niet direct te gaan fietsen (indien deze stap voor de hond te groot is), maar je kan bijvoorbeeld steppen. Mocht de hond deze stappen hebben voltooid dan kan je beginnen met een minuutje fietsen met de hond en dit langzaamaan opbouwen. Zorg ervoor dat je, voordat je samen langere stukken gaat fietsen, eerst de conditie van je hond opbouwt.

Conditie opbouwen

Ook al is de hond wild enthousiast, zijn (fiets)conditie zal langzaam opgebouwd moeten worden. Begin met een paar honderd meter en bouw dat in een paar weken uit. Fiets niet elke dag, het hondenlijf moet voldoende rust krijgen om te herstellen van de inspanning om blessures te voorkomen. Fiets, als de hond zijn conditie maximaal op peil is, maximaal een kilometer of 12 op een dag. Doe dit altijd op een tempo, zodat de hond in een rustig drafje naast de fiets loopt.

De ondergrond

De voetzolen van de hond moeten wennen aan een andere manier van bewegen. Fiets niet altijd op harde ondergrond maar kies ook zand- , bos- of graspaden. Wissel dit af met hardere ondergronden. Kijk goed uit voor glas, scherven of andere scherpe voorwerpen die mogelijk op de weg liggen en kijk en bevoel de voetzolen van uw hond na elke fietstocht voorzichtig na. Zie je een klein scheurtje in een kussentje, geef de hond dan een paar dagen rust totdat het scheurtje geheeld is.

Let op het weer

Tijdens het fietsen met je hond is het ook belangrijk om rekening te houden met het weer. Als er op straat gepekeld is, bijvoorbeeld omdat het vriest, kan het zout in de voetzolen van de hond terecht komen. Het gevoel van zout in de voetzolen geeft een naar en bijtend gevoel. Iets wat je maar al te graag wilt vermijden.

Vermijd het fietsen met de hond ook bij warm weer. Voor de hond is het al sneller warm dan voor ons. Afhankelijk van zijn bouw, conditie, vacht en hoe goed hij tegen warmte kan, is het vanaf 18 graden af te raden om te fietsen. Houdt ook rekening met de temperatuur van de ondergrond. Na een warme dag kan het asfalt nog lang erg warm blijven, een hond loopt niet op schoenen en zijn voetzolen komen direct in aanraking met die warmte.

Is het fietsen voor elke hond?

Nee, mee naast de fiets lopen is beslist niet geschikt voor elke hond. Met heel jonge en heel oude honden, veel te zware of echt te dunne honden en honden met een sterk afwijkende lichaamsbouw zoals Bulldogs of Mopshonden raden we af te gaan fietsen.

Andere honden

Fiets nooit rakelings langs een andere hond. Probeer zeer ruim om ze heen te gaan of liever nog, als dat kan, te stoppen en de andere hond stapvoets te passeren. Een rennende hond, zeker als die recht op je af komt, is voor veel honden lastig. Bij sommige honden triggert dit het jachtinstinct, een ander wordt gewoon stiknieuwsgierig en voor weer een ander kan het intimiderend zijn. Hoe het ook zij; jouw hond kan niet zijn natuurlijke, eigen gedrag tonen om met die andere hond te communiceren. Hij loopt immers in een drafje met mee aan de fiets en is daarmee kwetsbaar.

Tips voor fietsen met de hond

  • Schaf een passend harnas of tuig aan voor de hond. Eentje die de schouders vrijlaat is het meest ideaal.
  • Gebruik eventueel een honden fietsbeugel. Dankzij die beugel zijn je handen vrij voor het besturen van de fiets.
  • Laat de hond altijd rechts van de fiets lopen. Op deze manier scherm je jouw hond af van het verkeer.
  • Zorg ervoor dat de snuit van de hond zich niet pal achter de uitlaat van een auto, scooter of brommer bevindt. Bijvoorbeeld bij het wachten op een stoplicht. Een hondenneus bevindt zich namelijk op dezelfde hoogte als de meeste uitlaten van auto’s.

Wij wensen jullie veel plezierige tochten samen.