Kamer stemt voor verplichte cursus voor (toekomstig) hondenbezitters

De Hondenbescherming is verheugd dat de Tweede Kamer de motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft aangenomen, waarin de regering wordt opgeroepen tot invoering van een verplichte cursus voor (toekomstig) hondenbezitters en voor het instellen van een landelijk geldende muilkorf- en aanlijnplicht voor honden die gevaarlijk gedrag vertonen.

Lees de motie  

(Let op: de titel van de motie is niet volledig. Voor het deel over de verplichte cursus dien je de motie te downloaden)

woensdag 11 december 2024

"We zijn heel blij dat de PvdD de motie heeft ingediend en dat de Tweede Kamer deze motie heeft gesteund. Want het gaat hier om twee belangrijke maatregelen om het aantal bijtincidenten met honden te verminderen’’, zegt onze directeur Daphne Groenendijk. 

Deze twee maatregelen maakten ook deel uit van het totaalpakket aan maatregelen, zoals die eerder door de voormalige minister van Landbouw, Piet Adema, zijn gepresenteerd. 

Verplichte pre-aanschaf cursus

In het belang van hondenwelzijn en veiligheid van de samenleving is de invoering van een verplichte pre-aanschaf cursus voor alle toekomstige hondenbezitters zeer wenselijk en noodzakelijk. Verantwoorde eigenaars creëer je door hen de juiste kennis en vaardigheden te bieden. "Het is in Nederland vanzelfsprekend een autorijbewijs te halen voordat je aan het wegverkeer deelneemt. Het halen van een ‘hondvaardigheidsbewijs’ voordat je je in het maatschappelijk verkeer begeeft, zou even vanzelfsprekend moeten zijn", aldus Daphne Groenendijk. 

Een verplichte cursus is een middel om de kennis en kunde van de eigenaren te vergroten en het risico op bijtincidenten in de samenleving te verkleinen. Daarnaast vergroot dit het welzijn van honden in Nederland. Het bewust aanschaffen en selecteren van een hond zorgt ook voor een afname van honden die uit de broodfok afkomstig zijn en het aantal honden dat in asielen terechtkomt.  

Landelijk geldende muilkorf- en aanlijnplicht

Wanneer een hond gevaarlijk gedrag vertoont of een bijtincident heeft veroorzaakt, kan een gemeente maatregelen nemen, zoals het opleggen van een muilkorf- of aanlijngebod. Deze geboden gelden echter nu alleen binnen de gemeenten waar deze zijn opgelegd, waardoor een eigenaar de hond in een omliggende gemeente alsnog zonder muilkorf of lijn kan uitlaten. Dit is uiteraard een zeer onwenselijke situatie. We zijn daarom heel blij dat de Tweede Kamer wil dat de staatssecretaris gaat werken aan invoering van een landelijk geldende muilkorf- en aanlijnverplichting, die in het hele land geldt.