Tips voor een hond met vuurwerkangst

Zeker 65% van de honden reageert met schrikreacties op vuurwerk. Als we van 1.9 miljoen honden (bron: DIBEVO, huisdierenpopulatie onderzoek 2020) uitgaan betekent dat, dat we deze dagen met 1.235.000 bange honden zitten. Dat is een hele hoop. En niemand vindt het leuk, zijn hond bang te zien. 

zondag 13 november 2022

We krijgen veel vragen over of en wat baasjes kunnen doen voor hun bange hond. Het antwoord daarop is ‘ja, je kunt wat doen’. Het hangt echter wel sterk af van hoe angstig de hond is, hoe zwaar het vuurwerk en hoe lang en hoe vaak het wordt afgestoken.

Buiten

Zorg er in ieder geval voor dat de hond niet kan wegvluchten. Zorg dat hij, zeker bij donkerte als de meeste vuurwerkafstekers actief zijn, aangelijnd is. Misschien is uw hond wel zo bang dat het verstandig is hem dubbel aangelijnd te hebben. Met twee halsbanden en twee lijnen of met een halsband en lijn en een harnas/tuig met lijn. 

Probeer groepjes jongeren te mijden tijdens uw wandelingen. Grote kans dat zij vuurwerk bij zich hebben en het afsteken. Laat uw hond niet alleen in de tuin en zorg er bovendien voor dat de omheiningen allemaal stevig zijn opdat ontsnappen niet kan.

Even zonder knallen zijn, is voor de meeste bange honden een zegen. Als u de mogelijkheid heeft, is het een cadeautje aan uw bange hond hem op plekken te brengen waar geen vuurwerk is. Rijd met de auto ver van de bewoonde wereld, zoek een bos of een strand op waar hij even weer zichzelf kan zijn. Het scharrelen, snuffelen en wellicht uitrazen zonder dat hij daarin gestoord wordt door knallen zal hem beslist goed doen. 

Binnen

Laat uw hond kiezen wat hij wil. Er zijn honden die dicht tegen u aan willen liggen, geef hem die mogelijkheid. Zijn bange bibberlijf tegen het uwe, uw hand of arm op zijn lichaam….. sommige honden zijn er erg mee geholpen. Andere honden willen zich verstoppen, onder het bed of een tafel of verkiezen de badkamer of wc om zo weinig mogelijk van het geknal mee te krijgen. Geef hem de kans dit -veilig- te doen. U kunt zelfs als extra steun bij hem gaan zitten en een boekje lezen of een Netflixserie op de laptop bekijken. Vaak vinden honden het namelijk erg prettig niet alleen te zijn als ze zich zo ellendig voelen. Zorg dat het geluid van de radio of de tv flink hard staat, sluit ramen en gordijnen. Hiermee zorg je ervoor dat geluid van buiten minder kans krijgt op volle sterkte binnen te komen.

Afleiding

Geef de hond iets te doen. Doe samen een hondenpuzzel, geef hem een lekkere gevulde Kong, vul een grote doos met snippers en strooi er hondenkoekjes in. Er zijn honden die zich er, althans tijdelijk, door laten afleiden. Echter, hoe banger de hond, hoe minder hij geneigd zal zijn zich te laten afleiden.

Vertrek

Een van de dingen die je ook kunt doen, is samen met je hond vertrekken. Er zijn jaarlijks een hoop zogenaamde ‘vuurwerkvluchtelingen’. Mensen die naar vuurwerkvrije parken of hotels gaan, die zelfs naar het buitenland vluchten om daar de vuurwerkhausse te ontlopen. Ook zijn er mensen die op 31 december om 23.30 de hond in de auto laden en met hem de snelweg oprijden. Daar is geen vuurwerk. Oud & Nieuw midden op de A1. 

Medicatie

Ook is er medicatie beschikbaar. Altijd in samenspraak met en te verkrijgen bij de dierenarts.
Alprazolam was tot voor een paar jaar te verkrijgen en dat werkte voor veel honden naar tevredenheid. Het middel is echter niet voor honden geregistreerd en is een humaan middel tegen depressies. Dierenartsen mogen het dus niet meer aan honden voorschrijven. 
De middelen Pexion en Sileo zijn tegenwoordig de aangewezen middelen die dierenarts aan honden met vuurwerkangst kunnen voorschrijven. Overleg met uw dierenarts welk middel voor uw hond het meest geschikt is, mocht u medicatie nodig hebben.

Geef in ieder geval nooit Vetranquil aan uw hond!