Ruime meerderheid wil permanent verbod op vuurwerk

Actualiteitenprogramma EenVandaag meldt dat maar liefst 62 procent van het Opiniepanel achter een permanent verbod op consumentenvuurwerk staat.

vrijdag 26 november 2021

Een steun in de rug voor de politieke partijen GroenLinks en de Partij voor de Dieren die in de Tweede Kamer voor dit permanent verbod pleiten. 'Beter voor de zorg, voor het milieu, voor onze gezondheid en voor onze huisdieren.' aldus fractievoorzitter Jesse Klaver op Twitter.

Meer aandacht voor dieren

Naast de zorgen die leven voor de gezondheid(szorg) en het milieu, krijgen ook de dieren meer aandacht in de discussie over de houdbaarheid van deze traditie. Steeds meer dierenorganisaties mengen zich in de discussie. Naast de petitie die de Koninklijke Hondenbescherming is gestart, voert ook de KNGF een actie tegen het vuurwerk, en hebben tientallen dieren- en milieuorganisaties zich gebundeld in de landelijke campagne 'Ik KLAP' die begin december van start gaat. 

Deze campagne roept de landelijke overheid op om vuurwerk te verbieden. Niet alleen het afsteken ervan, ook de verkoop. De campagne toont op indringende wijze het negatieve effect van vuurwerk op huisdieren, boerderijdieren, wilde dieren en de natuur. De organisaties roepen in december iedereen op om de campagne op social media te delen. Om tijdens de jaarwisseling te klappen, zingen, dansen en de champagne te ontpoppen, als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. 

Permanent vuurwerkverbod

In 2019 vond nog de helft (51 procent) een permanent en algeheel vuurwerkverbod een goed idee. De vuurwerkverboden in coronatijd lijken de kijk op consumentenvuurwerk compleet te veranderen. Nu is het aantal voorstanders dat er voorgoed vanaf wil gestegen naar 62 procent, aldus EenVandaag.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 31.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Impact op honden

Vuurwerk heeft een enorme impact op het welzijn van dieren en honden in het bijzonder. Gemiddeld genomen hoort een hond vier keer zo goed als een mens. Honden kunnen het geluid vooral "beter" horen en "verder", dus goed onderscheiden op langere afstand. Uit onderzoek blijkt dat 65% van de honden bij het horen van vuurwerk angstig gedrag vertoont en op zoek gaat naar een "veilige" plek. 

Om deze reden roept de Hondenbescherming op om vuurwerk uit de buurt van honden te houden. Nu er een tijdelijk verbod is op vuurwerk, dringen we bij lokale overheden aan op goede handhaving, zodat honden niet meer bang hoeven te zijn.

Neem deel aan onze petitie!