Petitie voor veilige hondenlosloopgebieden

De Koninklijke Hondenbescherming is een landelijke petitie gestart om de veiligheid in hondenlosloopgebieden te vergroten. Binnen een paar uur is de petitie al door meer dan duizend mensen getekend. “Er gebeuren nu te veel ongelukken: tussen honden, maar ook tussen honden en andere gebruikers van parken, natuurgebieden, et cetera. Er moet echt meer aandacht komen, om te voorkomen dat ongelukken nog ernstiger worden.”

vrijdag 21 april 2023

Levensgevaarlijk

Regelmatig ontvangt de Koninklijke Hondenbescherming klachten over onveilige uitlaat- of losloopgebieden voor honden. Zowel van hondenliefhebbers als van mensen die last hebben van de honden. “Het is met veel losloopgebieden in Nederland bedroevend gesteld. Ze zijn vaak levensgevaarlijk - voor de hond én voor andere (weg)gebruikers,” vertelt Daphne Groenendijk, directeur van de Hondenbescherming. De organisatie is een petitie gestart om gemeenten op te roepen voor veilige losloopgebieden te zorgen.

Stress, ongelukken en ergernis

Volgens de Hondenbescherming zijn de weinige veilige losloopgebieden inmiddels ontzettend druk met mensen die allemaal juist daar hun hond willen uitlaten. Dat leidt tot stress bij honden en baasjes, waardoor ongelukken gebeuren. Ook is er veel ergernis bij mensen zonder honden die daar komen voor de rust of voor recreatie en last hebben van de vele loslopende honden.

Losloopgebied op papier

Het probleem zou een stuk minder zijn als de vele andere toegewezen “losloopgebieden” veilig zouden zijn. “Gemeenten zijn vaak trots dat zij wel tientallen losloopgebieden hebben, maar in de praktijk loopt daar letterlijk geen hond. Ze plaatsen een bord in een groene border langs een provinciale weg en hebben dan op papier een losloopgebied gecreëerd. Deze gebieden zijn vaak levensgevaarlijk, voor zowel honden als andere weggebruikers,” aldus Groenendijk.

Foto: Rotonde Ringelwikke, Leidschenveen © Robin Smit

Veilige leefomgeving

De Hondenbescherming vindt het belangrijk dat gemeenten in hun beleid voor een veilige leefomgeving aandacht besteden aan goed bereikbare en veilige losloopgebieden. Sinds corona is de hondenpopulatie enorm gegroeid. Maar liefst een op de vijf huishoudens heeft een hond. Beweging is voor de hond essentieel voor zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid. Honden die weinig bewegingsruimte genieten, krijgen allerlei gezondheidsklachten en raken gestrest. En dat kan weer leiden tot een verstoorde leefomgeving tussen mens en hond. En tot ongelukken. Groenendijk: “Het is in ons aller belang dat we op een veilige en plezierige manier samen kunnen leven. Als we ongelukken kunnen voorkomen, dan moeten we dat doen.”

Handboek losloopgebieden voor gemeenten

Met de petitie wil de Hondenbescherming gemeenten oproepen om werk te maken van het beveiligen en verbeteren van de losloopgebieden. De organisatie heeft een handboek vol tips klaarliggen. “Het helpt bijvoorbeeld enorm als het gebied omheind is, en er een duidelijk bord staat wat de regels zijn, dat fietspaden en wegen worden afgeschermd en dat er variëteit is in vegetatie. Het zijn vaak helemaal geen extreme verbeterpunten, maar ze zorgen wel enorm voor een veiligere situatie.”

Ja, ik teken de petitie