Petitie voor betaalbare dierenartszorg krijgt veel steun

Onze petitie voor betaalbare dierenzorg is inmiddels al ruim 27.000 keer getekend. Net als wij vinden deze hondenliefhebbers het onacceptabel dat veel honden niet of niet op tijd bij een dierenarts komen, omdat hun baasjes de kosten niet kunnen betalen. 

Teken de petitie

woensdag 29 mei 2024

Onderzoek naar tarieven

Demissionair minister Adema doet momenteel onderzoek naar de tarieven van dierenartsen. De resultaten daarvan worden deze zomer verwacht. Vervolgens zouden er maatregelen getroffen kunnen worden. Tenminste, zo wordt het plaatje geschetst. Om extra druk uit te oefenen gaan we onze petitie binnenkort aan de Tweede Kamer overhandigen. We willen er koste wat kost voor zorgen dat er iets gaat gebeuren. Want de prijzen blijven stijgen, er is een tekort aan dierenartsen, waardoor onschuldige dieren nu de dupe zijn. En dat is onaanvaardbaar. 

Vercommercialisering

Tot 1998 hadden we in Nederland vaste tarieven voor dierenartsbehandelingen. De prijzen zijn daarna vrijgegeven met het idee dat een bezoek aan de dierenarts goedkoper en transparanter zou worden. Maar daar lijkt weinig van terechtgekomen. De afgelopen jaren zijn er grote prijsverschillen ontstaan tussen dierenartsen. Een belangrijke oorzaak daarvan ligt waarschijnlijk in de overnames van praktijken door buitenlandse investeerders. Ongeveer een derde van de ruim 1.200 huisdierenklinieken in Nederland is momenteel in buitenlandse handen. Prijzen zijn na deze overnames aanzienlijk hoger. 

De Hondenbescherming roept de minister op de vercommercialisering van de dierenzorg tegen te gaan en maximumprijzen voor basiszorg dierenartsbehandelingen in te stellen. Daarnaast willen we de kosten van dierenzorg beperken door het BTW-tarief te verlagen van 21% naar 9%. 

Meer dierenartsen nodig

Het werk van dierenartsen is slopend en zwaar. En omdat er al een tekort aan dierenartsen is, loopt de werkdruk alleen maar op. We kunnen ons goed voorstellen dat de verleiding dan groot is om je te laten over- of uitkopen door investeerders. Maar we zien liever dat onderzocht wordt hoe de werkdruk voor dierenartsen verlaagd kan worden en hoe meer dierenartsen in het vak gekregen én gehouden kunnen worden.

Huisdierenverzekering of spaarpotje

Huisdiereigenaren dragen zelf natuurlijk ook verantwoordelijkheid als het gaat om de kosten voor dierenzorg. Je committeert je aan een dier en daar hoort ook de zorg ervoor bij. Daarom roepen wij ook altijd op om als (toekomstige) hondeneigenaren financieel voorbereid te zijn, zodat onverwachte hoge dierenartsrekeningen niet tot hartverscheurende situaties leiden. Dat kan bijvoorbeeld door een huisdierenverzekering af te sluiten of voor een spaarpotje te zorgen.

Mijd de dierenarts niet!

Wij vinden het belangrijk dat honden altijd goede zorg krijgen. Twijfel je over de gezondheid van je hond? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Wacht niet af en stel niet uit. Door direct in actie te komen, voorkom je dat de problemen van je hond groter worden.