Ontmoedigingscampagne moet kennis over kortsnuitige honden vergroten

Verschillende dierenwelzijnsorganisaties lanceerden vandaag het vervolg van een campagne die de kennis over kortsnuitige honden moet vergroten. Met een ontmoedigingscampagne hopen de organisaties dat de vraag naar dit type honden (en katten) afneemt en het bewustzijn over het lijden van deze dieren groeit. 

dinsdag 7 november 2023

Kortsnuitige hondenrassen – zoals de mopshond en Franse bulldog – zijn zo ver doorgefokt dat de meeste honden van dit type levenslang lijden onder tal van fysieke en erfelijke aandoeningen. Veel dieren zijn altijd benauwd, hebben oogziektes, huidontstekingen en hernia’s. Hun baasjes zijn vaak slecht geïnformeerd en krijgen daardoor onverwachts te maken met hoge rekeningen voor medische behandelingen.

De Hondenbescherming onderschrijft de campagne 'Koop geen kortsnuit'. 'We willen graag meer bekendheid over het lijden van deze honden. Mensen vinden ze vaak schattig, omdat ze bijvoorbeeld snurken. Maar eigenlijk zijn ze stik-benauwd.' licht directeur Daphne Groenendijk toe.

Dierenartsen zien nog veel mismaakte dieren

Honden met een te korte snuit zijn erg populair maar het is in Nederland verboden om ze met een neuslengte korter dan eenderde van de schedellengte te fokken. De handel in deze dieren is echter wel toegestaan en ook de import is legaal. Dierenartsen Janneke Moedt (Caring Vets) en Conny van Meurs (KNMvD): 'Het is fantastisch dat we nu in Nederland een goede wet hebben die het fokken van deze mismaakte dieren verbiedt. Helaas zien we op de behandeltafel nog steeds veel snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten. Die komen dus uit het buitenland of zijn illegaal gefokt in Nederland.'

Korte snuit komt met een prijskaartje

Eigenaars van kortsnuitige honden schrikken regelmatig van de torenhoge medische kosten. Een kortsnuitige hond kost in aanschaf al snel 1.500 tot 2.500 euro. Een nieuwe eigenaar realiseert zich meestal niet dat zo’n hond vaak diverse operaties nodig heeft. Het gaat daarbij om operaties aan de luchtwegen, behandelingen van hernia’s, oogoperaties, correcties van neusplooien en ga zo maar door. De kosten kunnen snel oplopen tot het drie- of viervoudige van de aankoopprijs. En de grootste prijs betaalt de hond zelf, die levenslang lijdt door zijn uiterlijk.

Koop geen kortsnuit!

De dierenwelzijnsorganisaties vinden daarom dat consumenten geen kortsnuitige hond moeten kopen. Een kortsnuitige hond is geen gelukkige hond. De organisaties willen dat mensen bewust kiezen voor een gezonde hond mét snuit.

De campagne is een initiatief van het cluster Gezelschapsdieren van de beroepsgroep voor dierenartsen, Caring Vets en dierenwelzijnsorganisaties Dier&RechtSophia-Vereeniging en DierenLot. De oproep wordt onderschreven door AniCura Dierenartsen, Dierenbescherming, Hondenbescherming, Medisch Centrum voor Dieren, Ranzijn Dierenartsen, Dierencoalitie en tientallen andere organisaties. Via de campagnewebsite www.koopgeenkortsnuit.nl is meer informatie te vinden over het initiatief.