Jill na vijf jaar herenigd met baasje

Een 78-jarige man uit Den Haag is na vijf jaar herenigd met zijn vermiste hond Jill. Dankzij Jills goed geregistreerde chip was haar eigenaar eenvoudig te achterhalen.  

vrijdag 17 februari 2023

Florus Wijsenbeek raakte Jill in 2018 kwijt tijdens een bezoek aan zijn zoon in Rotterdam. De Nova Scotia Duck Tolling Retriever wist daar ’s avonds laat uit de tuin te ontsnappen. Wat er daarna is gebeurd, blijft een mysterie. Er werd een intensieve zoekactie opgestart, maar Jill leek van de aardbodem verdwenen. 

De hoop dat hij het dier ooit zou terugzien had Wijsenbeek inmiddels opgegeven. Maar vorige week gebeurde er een klein wonder: Twee Rotterdamse gemeentecontroleurs troffen de inmiddels 13-jarige Jill aan in Rotterdam, op nog geen drie kilometer van de plek waar ze was verdwenen. Ze was er slecht aan toe en woog nog maar 11,5 kilo. Haar vacht was vervilt en haar oren ontstoken. Ook had ze een vies oog.

Foto: Dierenopvangcentrum Vlaardingen

De controleurs waarschuwden de dierenambulance, die haar naar Dierenopvangcentrum Vlaardingen brachten. Dankzij Jills chip wisten de medewerkers snel haar baasje te achterhalen. Wijsenbeek wist niet wat hij hoorde toen hij gebeld werd.

De man is ervan overtuigd dat Jill na haar ontsnapping door iemand is meegenomen en niet bijna vijf jaar een zwervend bestaan heeft geleid. 'Maar deze voor ons fantastische afloop bewijst dat het heel belangrijk is dat je huisdier gechipt is. Zonder chip had ik Jill nooit terug gezien.' aldus het dolgelukkige baasje.

Koop alleen een hond met een chip, registratie én een officieel EU-dierenpaspoort

Per 1 november 2021 gelden nieuwe regels voor het kopen van een hond. Deze extra regels stellen de overheid in staat om illegale hondenhandel te bestrijden.