Hondenbescherming juicht plannen houdverbod kortsnuiten toe

De Koninklijke Hondenbescherming is bijzonder blij met het voornemen van minister Adema om een houd- en een vertoningsverbod in te stellen voor dieren die lijden onder hun uiterlijk. 'Een prachtig streven', aldus onze directeur Daphne Groenendijk. Minister Adema (LNV) wil een houdverbod voor huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals honden met een te korte snuit.

maandag 20 februari 2023

Daphne Groenendijk: 'Kortsnuitige hondenrassen – zoals de mopshond en Franse bulldog – zijn zo gefokt dat de meeste honden van dit type levenslang lijden onder tal van fysieke en erfelijke aandoeningen. Mensen vinden ze vaak schattig, omdat ze bijvoorbeeld snurken, maar eigenlijk zijn ze stikbenauwd. Hun baasjes zijn vaak slecht geïnformeerd en krijgen daardoor onverwachts te maken met hoge rekeningen voor medische behandelingen.'

Houdverbod 

De minister wil de mogelijkheid onderzoeken van een lijst met uiterlijke kenmerken waarvan objectief vast te stellen is dat ze permanent lijden veroorzaken en die objectief bij individuele dieren vast te stellen zijn. Dieren die daaraan voldoen mogen dan niet meer gehouden worden. Die lijst begint klein, maar wordt aangevuld op basis van verder onderzoek. Er geldt een overgangsregeling: mensen die op het moment dat een eigenschap verboden wordt al een dier met die eigenschap in huis hebben, mogen dat dier nog houden tot het overlijdt. 

Handels- en importverbod 

In de praktijk betekent een houdverbod ook een handels- en importverbod. Om een dier te verhandelen of te importeren, moet een handelaar het dier namelijk ook (kort) in bezit hebben en dat mag dan niet meer. Dierenartsen zien nu nog veel te veel mismaakte dieren. Honden met een te korte snuit zijn erg populair, maar het is in Nederland verboden om ze met een neuslengte korter dan een derde van de schedellengte te fokken. De handel in deze dieren is echter wel toegestaan en ook de import is legaal. 'Helaas zien veel dierenartsen daarom op de behandeltafel nog steeds veel snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten. Die komen dus uit het buitenland of zijn illegaal gefokt in Nederland. Met de plannen van de minister komt daar hopelijk ook snel een einde aan.' zegt Daphne Groenendijk.