Hondenbescherming is geschokt door nieuws over doodgebeten baby
De Koninklijke Hondenbescherming is geschokt na het horen van het nieuws dat opnieuw een baby dodelijk slachtoffer is van een hond. In 2019 werd baby Robin doodgebeten en nu blijkt ook de baby in Emmeloord vorige week te zijn overleden als gevolg van hondenbeten. “We hopen dat iedereen wakker wordt, en realiseert dat we te maken hebben met dieren. Dat vraagt dus – ongeacht het ras – om uiterste voorzichtigheid in de buurt van kinderen.”
Foto: Dit is niet de hond die de baby heeft dood gebeten.
Het nieuws komt in de week waarin justitie start met de rechtszaak tegen de grootouders van baby Robin. Het acht maanden oude jongetje zat in oktober 2019 in de woonkamer van zijn grootouders in Diemen op de grond te spelen toen hij werd aangevallen door hun hond. Het kind liep ernstige bijtwonden op aan zijn hoofdje en overleed twee dagen na het incident in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.
“We hoopten dat iedereen destijds zo geschokt was door dat afschuwelijke drama, dat mensen extra voorzichtig zijn. Maar helaas is opnieuw de ergste nachtmerrie waarheid geworden,” reageert directeur Daphne Groenendijk van de Koninklijke Hondenbescherming.
Wat er vorige week precies in de woning in Emmeloord is gebeurd, is niet bekend. Duidelijk is wel dat er een hond in beslag is genomen en dat is vastgesteld dat de oorzaak van het overlijden van de baby ligt in bijtwonden van een hond. “We willen echt nogmaals iedereen oproepen met een hond: laat kinderen nooit alleen met het dier in een ruimte. Ook niet een paar seconden. Denk niet ‘mijn hond doet dat niet’, want je kunt niet voorzien wat hond en kind in jouw afwezigheid doen en hoe ze op elkaar reageren.”
We zien dat 30 procent van alle bijtincidenten met kinderen plaatsvindt. De schade bij kinderen is echter vele malen groter dan bij volwassenen, zowel lichamelijk als psychisch. Baasjes hebben een hele belangrijke rol in het veilig samenhouden van dieren en kinderen. uit de buurt houden van hun dier bij kinderen.
Het tragische incident is voor de Hondenbescherming opnieuw aanleiding om met de politiek in gesprek te gaan over het aanscherpen van de regels omtrent het hebben en houden van honden. “We pleiten al geruime tijd voor een houderschapsbewijs of een hondvaardigheidsbewijs. Dat is als het ware een rijbewijs dat je moet hebben als je een hond wilt houden. In Spanje wordt dat vanaf 29 september dit jaar verplicht voor iedereen. We denken dat we daarmee mensen beter kunnen informeren over wat het inhoudt om een hond in huis te hebben en welke gevaren het eventueel ook met zich meebrengt,” aldus Groenendijk.